Dualno obrazovanje u boljevačkoj srednjoj školi „Nikola Tesla“

Dualni model obrazovanja iz oblasti mašinstva, u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Boljevcu se realizuje od 2016. godine, a od 2019. se po ovom modelu obrazuju učenici iz oblasti turizma i ugostiteljstva. U skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada, planiran je i upis za narednu školsku godinu, a budući srednjoškolci će moći da se opredele za dualne mašinske profile trećeg i četvrtog stepena i za oblast turizma, odnosno zanimanje hotelijersko-restoratorski tehničar koje je uvršteno kao novi obrazovni profil.

BOLJEVAC – Pet generacija učenika se obrazuje za buduće tehničare i operatere iz oblasti mašinstva u Srednoj školi „Nikola Tesla“ u Boljevcu. Mnogi od njih su već zaposleni u fabrici „Agromehanika“ koja je partner u dualnom obrazovanju. Neki su upisali studije i dobili stipendiju kompanije, a neki tek kreću stopama prethodnih generacija.

Moj motiv je novo iskustvo i posebno mi je zanimljivo što ja kao devojčica imam mogućnoti da upišem smer za koji se uglavnom opredeljuju dečaci“,  kaže Aleksandra Veljković, učenica.

Dragana Ilić smatra da je stekla puno znanja iz ove struke i planira da nastavi studije na Tehničkom fakultetu.

Osim iz mašinske oblasti, po dualnom modelu se školuju i dve generacije učenika iz oblasti turizma koji praktičnu nastavu obavljaju u Hotelu „Ramonda“ koji je partner škole.

„Završila sam treću godinu smera turističko-hotelijerski tehničar. Na praksi sam u Hotelu „Ramonda“ i veoma sam zadovoljna. Radimo sa mladim ljudima, stičemo nova znanja. Kada su oni mladi i mi pored njih imamo energiju da radosni dođemo na praksu“, kaže Sabrina Berkenječević, učenica.

Ognjen Petrović potvrđuje da se više nauči na praksi nego teorijski u školi i smatra ovo dobrom prilikom da se steknu socijalne veštine što uvek dobro dođe.

Planom upisa za narednu školsku godinu, takođe, su predviđena dva dualna odeljenja mašinstva trećeg i četvrtog stepena i odeljenje hotelijersko-restoratorski tehničar.

Naš plan upisa za narednu školsku godinu je u potpusnosti usklađen sa potrebama privrede u našoj opštini. Zato smo uveli nov obrazovni profil hotelijersko-restoratorski tehničar u saradnji sa Hotelom „Ramonda“ na Rtnju gde će učenici obavljati praksu. Učenici će steći znanje da mogu samostalno da vode jedan turističko-ugostiteljski objekat. Drugi obrazovni profil koji mi nudimo po dualnom modelu obrazovanja u saradnji sa „Agromehanikom“ je mašinski tehničar. U trećem stepenu nudimo dva obrazovna profila operater mašinske obrade i bravar-zavarivač, takođe po dual modelu sa praksom u Agromehanici“, navodi direktor škole Ivan Milutinović.

U školi kao prednost posebno ističu pozitivnu petogodišnju praksu i obučenost nastavnika stručnih predmeta kao i besplatan autobuski prevoz za srednjoškolce na području opštine koji je obezbedila lokalna samouprava.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.