Dvostruko više požara na otvorenom u Boru i okolini

BOR – Od početka godine u Boru i okolini zabeleženo je 85 požara na otvorenom, dok je u istom periodu prošle godine zabeleženo dvostruko manje – 42 požara. Visoka spoljna temperatura i malo padavina ovog leta povećavaju rizik od šumskih požara, a jedan od glavnih razloga za njihovo izbijanje su nesavesni građani koji pale vatru na otvorenom.

„Tokom letnje sezone obično imamo znatno više požara na otvorenom, pa i ova godina nije izuzetak. Osim nesavesnih građana koji svojim ponašanjem često izazivaju požare dešava se da zbog jakog vetra dođe do kratkog spoja na dalekovodu i to izazove požar. Tokom aprila i maja bilo je puno požara koji su zahvatali veću površinu šume i niskog rastinja, posebno u rejonu sela Slatina, a krajem prošlog meseca imali smo na strelištu požar koji za nas bio izuzetno zahtevan. Kako bi sprečili glavni uzrok nastajanja požara, pripadnici preventivnog Odeljenja za vanredne situacije u civili obilaze područje opštine Bor i kontrolišu građane. S obzirom na to da se očekuje još toplije vreme i naša očekivanja su da će požara na otvorenom biti još više, pa smo stalno u punoj pripravnosti.“ – kaže Ivan Janković, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Bor.

Protiv građana za koje se sumnja da su ugrozili bezbednost, biće podnete prekršajne prijave. Kazne za paljenje vatre na otvorenom se kreću od deset do pedeset hiljada dinara, a ukoliko se dokaže da je nepažnjom izazvan požar počinilac je dužan da nadoknadi štetu koju je izazvao i troškove izlaska na teren vatrogasne jedinice.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2x7uin“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.