Edukacija lekara za inovativni hirurški zahvat u borskoj bolnici

BOR – U Opštoj bolnici u Boru, urađena je prva laparoskopska resekcija debelog creva. Ovom operacijom borska bolnica uključena je u Nacionalni projekat edukacije iz oblasti laparoskopske hirurgije debelog creva „LapSerb“. Operaciju je radio doc.dr Miljan Ćeranić, lekar Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, a u narednoj etapi radiće borski hirurzi.

Cilj programa je da se poveća procenat operisanih pacijenata laparoskopski, jer takva vrsta operacije je znatno kvalitetnija, lekaru pruža 20 puta bolju vizualizaciju tokom zahvata od one vidljive golim okom, pruža mogućnost upotrebe savremenih sredstava za zaustavljanje krvarenja i podvezivanje krvnih sudova, a zahvat se izvodi sa minijaturnim rezom od nekoliko santimetara što pacijenu omogućava brži oporavak, manje bolova i bolji estetski efekat„, kaže doc.dr Ćeranić.

Bolnica u Boru je 28. centar u Srbiji koji je uključen u ovaj program. „Ovo je još jedna u nizu edukacija naših lekara, ovoga puta je hirurška grana u pitanju. Danas je naš gost docent doktor Ćeranić, a naredni put u sledećoj etapi će to biti neko od našiš lekara. Imajući u vidu da svaki novi zahvat prati i modernija oprema, nabavka novih instrumenata  je takođe jedan od zadataka koji ćemo se potruditi da rešimo uz pomoć Ministarstva i udruženja, kako bi Opšta bolnica u Boru išla u korak sa većim ustanovama„,  kaže dr Goran Joksimović, direktor borske bolnice.

U Boru se godišnje uradi oko 40 resekcija debelog creva, pa će edukacija hirurga za laparoskopske zahvate umnogome značiti i pacijentima i lekarima, naglasio je dr Joksimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *