NEGOTIN- Malogospojinski vašar u Negotinu  svake godine poseti oko dve hiljade ljudi. Zbog provoda, kupovine ili tek da budu deo od davnina čuvene vašarske atmosfere na negotinsko vašarište sjati se svakog septembra reka ljudi. Iako zvanično malogospojinski panađur traje tri, zabava zna da potraje i po nekoliko dana. Decibeli se u Negotinu ne mere, meri se samo debljina novčanika jer u ponudi svega i svačega i starog i novog, svako ima svoju računicu. A prema poslednjoj računici Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“, na ime zakupa prostora, u njihovu kasu slilo se 2 miliona i 800 hiljada dinara, što je za samo oko dve stotine hiljada dinara manje u odnosu na očekivanu zaradu.

 „Zbog naglog zahlađenja i obilnih kiša koje su padale u susret njegovom zvaničnom početku, na jesenji vašar, sa najdužom tradicijom od postojeća tri u Negotinu, ove godine je došlo 3-5 odsto manje zakupaca prostora. Zbog toga je i ostvaren finansijski efekat manji od očekivanog. Bilans je 2 miliona i osam stotina hiljada dinara, a očekivani je bio 3 miliona. Govorim o zakupu prostora na vašarištu na kome se ova manifestacija i organizuje, budući da je zakupcima omogućeno da izlažu i u Knez Mihailovoj ulici, ali zarada na ime tog zakupa ide direktno u budžet opštine Negotin“, kaže za TV Bor Zlatko Cekić, šef Službe pijačne usluge JKP “Badnjevo” Negotin.

Prema Cekićevim rečima na jesenji vašar u Negotinu  je ove godine izašlo 250 prodavaca tekstilne robe, plastike i bižuterije, 9 vlasnika sa 33 objekta za zabavu, 24 prodavca betonske galanterije i nameštaja, a izdat je prostor za 8 mekičarskih radnji i 4 ugostiteljska objekta. Cene zakupa su bile na nivou prošlogodišnjih.

„Jedinica za izdavanje prostora kod nas je dužni metar. Mi smo od 550 koliko ih imamo izdali 510 po ceni od 2 460 dinara sa uračunatim PDV-om. Ta cena je važila i na prošlom julskom vašaru, a ostaće nepromenjena i za naredni prolećni, u maju. Naša poslovna politika je stimulativna za zakupce i cene korigujemo  za 3-5 odsto, otprilike, kako ne bismo smanjili interesovanje za učešće na ovoj sajamskoj manifestaciji. Održavamo nivo cena i prema informacijama koje su proverene, imamo najniže cene zakupa na nivou cele Srbije.“

U cilju nesmetanog funkcionisanja vašarišta tokom manifestacije,  JKP „Badnjevo“ angažovalo je i za upravo minuli vašar oko 50 radnika iz svih radnih jedinica, među njima električare i vodoinstalatere. Njihov rad pratile su nadležne komisije, pod nadzorom centralne, a obavezna je bila i saradnja sa Policijskom stanicom.

Javno komunalno preduzeće „Badnjevo“ u Negotinu organizator je tri vašara: julskog, letnjeg, koji se vezuje za pravoslavni praznik Petrovdan, jesenji, septembarski, koji zvanično počinje na Malu Gospojinu i od pre desetak godina, najmlađi, Đurđevdanski, koji ljubitelje vašara okuplja svakog maja, počev od  2004. godine.

Finansijski efekti Malogospojinskog vašara u Negotinu, 28. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *