Ekološki protest u Boru

Da društvene mreže mogu da pokrenu različite inicijative pokazalo se danas na ekološkom protestu „Ne ćutim jer imam decu“ na kome se, na platou ispred Železničke stanice u Boru okupilo oko hiljadu Borana. Protest zbog zagađenja vazduha i Boru pokrenula je preko svog fejsbuk naloga Irena Živković, majka dvoje dece. Cilj je bio skretanje pažnje šire javnosti na ovaj problem i dobijanje konkretnih odgovora kada će zagađenje prestati.

„Želim da kažem da iza mene ne stoji ni jedna politička partija, ni jedan pokret, ni jedna organizacija. Ovaj protest je organizovan u ime svih građana Bora, svih običnih ljudi koji zabrinuto gledaju u dimnjake, u ime običnog malog čoveka koji pita da li mu je zdravlje ugroženo, a ne dobija odgovor. Govorim u ime svih žena i majki, jer su one te koje stavljaju deci maramicu na usta dok šetaju gradom, majke su te koje i parkiću viču: „Hajde požuri idemo kući, pao je dim“ – kaže Irena Živković, organizator protesta.

U RTB-u Bor kažu da očekuju da će do početka novembra stara topionica prestati da radi.

„Nova topionica i fabrika sumporne kiseline počele su sa probnim radom 25. marta 2015. godine. Posle 15 dana došlo je do incidenta i problema u Fabrici sumporne kiseline, zbog čega je rad nastavljen 24. aprila. Ovaj problem doveo je do stvaranja velike količine hladnog materijala koji se prerađuju u obe torionice. Stara topionica će raditi samo do trenutka kada se isprave greške nastale usled ovih incidenata, koji su proizrokovani lošim izvođenjem radova firme SNC Lavalin. Treba reći da je ovo izuzetno dobar projekat i u ovom trenutku svi parametri rada su u izuzetno dobrim granicama, kako emisije na dimnjacima, tako i kvaliteta vode koji stvaraju. Što se informisanja građana u vezi rada nove topionice i fabrike sumporne kiseline tiče, treba reći da je na konferenciji generalnog direktora RTB-a šestog avgusta potpuno objašnjeno šta se i na koji način radi u Topionici i rafinaciji bakra Bor. Osim toga 21. septembra održan je i sastanak sa inicijalnom grupom građana koja je organizovala današnji skup, gde je takođe objašnjeno sve šta se dešava. Poznato je da je period uhodavanja svih metalurških pogona jako dug. Neke topionice imaju period uhodavanja od devet meseci do četiri godine. Mi ćemo učiniti sve da u naredne četiri nedelje omogućimo normalan rad nove topionice“ – kaže Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije bakra Bor

U narednih mesec dana koliko se procenjuje da će trajati rad obe topionice, očekuje se konstantno smanjenje zagađenja u gradu, a nakon završetka uhodavanja stara topionička peć biće ugašena, kažu u RTB-u Bor.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x37uzti“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *