Ekonomski i ekološki benefiti projekta „Čukaru Peki“ za lokalnu zajednicu

BOR – Prilikom nedavnog sastanka sa novinarskim ekipama, stručni tim kompanije Rakita, koja na šest kilometara južno od Bora istražuje rudno telo „Čukaru Peki“ i planira otvaranje rudnika za eksploataciju gornje zone ležišta bakra i zlata, posebnu pažnju posvetio je ekološkim i ekonomskim uticajima ovog projekta na lokalnu zajednicu. Kompanija Rakita planira da izgradnju niskopa počne već ove godine, izgradnju neophodnih objekata  2019. a postojenja za eksploataciju i preradu rude 2021. godine, kada bi trebalo da rudnik postane operativan.

Kako otvaranje rudnika ne bi imalo negativan uticaj na životnu sredinu, ali i kako bi ispunila domaće i međunarodne standarde, Rakita je angažovala lokalne i inostrane kompanije za pružanje usluga iz oblasti zaštite životne sredine. Od 2015. godine globalni konsultant u ovoj oblasti, „Environmental Resources Management“, prikuplja osnovne podatke o životnoj sredini i socijalnim pitanjima za projekat. Rakita će tokom razvoja projekta uključiti lokalne zajednice koje su obuhvaćene projektom, dok će tokom procesa ishodovanja dozvola, angažovati i direktno sarađivati sa lokalnim i nacionalnim institucijama koje obavljaju delatnosti zaštite i unapređenja prirodnog i kulturnog nasleđa Srbije. Tokom eksploatacije, a obzirom na tehniku rada, može doći do sleganja tla u prečniku od 800 metara oko centra rudnog tela i ulegnuća tla u prečniku od 1.400 metara, zbog čega je predviđeno da pre početka eksploatacije svo ugroženo zemljište, računajući i borski aerodrom, bude otkupljeno, a postoji mogućnost i izmeštanja dela puta Bor – Zaječar. Kako je na sastanku sa novinarima rečeno, posebna pažnja posvećuje se zaštiti tla i voda, pa su sva radilišta i sada na adekvatan način obezbeđena.

Projekat „Čukaru Peki“ podrzumeva i značajan ekonomski uticaj na lokalnu zajednicu. Politika kompanije predviđa zapošljavanje prvenstveno lokalnog stanovništva, uz samo nekolicinu stručnjaka iz drugih zemalja, kao i angažovanje domaćih kompanija. Trenutno projekat zapošljava oko 410 ljudi, zaposlenih u Rakiti i podizvođačkim kompanijama, a čak 85 odsto zaposlenih su državljani Srbije. Tokom predviđenog perioda od dve godine za izgradnju, procena je da će se angažovati čak 1.200 ljudi, a veliki deo njih biće zadržan i tokom operativne faze rudnika. Tokom 2016. godine, Rakita je koristila usluge 246 kompanija, od kojih je 83 odsto domaćih kompanija, a od tog procenta, 37 odsto su kompanije registrovane u Boru.

Kako je navedeno na sajtu Opštine Bor, upravo radi razmatranja saradnje i svih ovih uticaja na lokalnu zajednicu, predsednik opštine Bor, Živorad Petrović, sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima kompanije Rakita. Petrović je istakao da je saradnja lokalne samouprave sa Rakitom, ali i kompanijom „Nevsun“ u čijem je vlasništvu Rakita, veoma značajna, pre svega zbog otvaranja novih radnih mesta i zapošlјavanja lokalnog stanovništva, zbog rudne rente koja se uplaćuje, kao i angažovanja lokalnih firmi na teritoriji opštine.

Ekonomski i ekološki benefiti projekta „Čukaru Peki“ za lokalnu zajednicu, 17. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *