Ekspanzija ženskog fudbala u Majdanpeku

MAJDANPEK – Poslednjih godina u celom svetu, pa tako i u našoj zemlji prisutna je ekspanzija ženskog fudbala. Tvrdnje pojedinaca da fudbal kao sportska grana više odgovara muškarcima svakodnevno se demantuju  uspesima koje žene postižu u ovom sportu.

Jedan od primera stiže i iz Majdanpeka, tačnije Ženskog rudarskog fudbalskog kluba, koji je jedan od brojnijih i uspešnijih kolektiva opštine Majdanpek. Trenutno ovaj klub okuplja 60 devojčica i devojaka, koje se takmiče u kadetskoj i seniorskoj kategoriji, a u toku je i upis novih članica, uzrasta od 7 do 15 godina.

Plan je  da se formira i omladinska selekcija i sudeći prema interesovanju  majdanpečkih devojčica, ali i već obezbeđenom mestu u Prvoj ligi Srbije, gde se trenutno takmiče seniorke, za ženski fudbal u Majdanpeku nema zime“, kaže Nenad Janković, trener u ŽRFK Majdanpek, dodajući da se samo za jedan dan u Donjem Milanovcu za upis u klub prijavilo tridesetak devojčica.

Iako je malo poznato, ženski fudbal datira još od 17. veka, kada je u škotskom gradu Inveresk odigrana prva nezvanična utakmica za žene, između udatih i neudatih žena, koju su udate gospođe dobile u svoju korist. U avgustu 1917. godine odigran je prvi turnir ženskih ekipa, a tek 1991. održano je i prvo Svetsko prvenstvo za žene, u Kini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.