Epidemija korona virusa jenjava, posledice infekcije ostaju

BOR-Epidemija korona virusa u Srbiji, pa i u Boru  jenjava, ali posledice ove infekcije kod velikog broja pacijenata ostaju. Najčešće su promene na srcu, upala maramice i mišića, a javljaju se i bolesnici  sa neurološkim simptomima.

„Najčešće su to glavobolja, nesvestica, vrtoglavica, gubitak čula sluha, a vrlo dugo ostaje gubitak čula mirisa. Takođe, su učestale promene na psihičkoj osnovi-zaboravnost, lošija koncentracija, nedostatak sna.  Postoje i fibrozne promene na plućima koje ne bi trebalo da stvaraju nikakve tegobe“, rekla je dr Slađana Jovanović, zamenik direktora Doma Zdravlja u Boru.

Savet lekara je da bolesnici nakon preležane korone, obavezno, u skladu sa mogućnostima svakodnevno šetaju, i da dalje koriste suplemente.

Suplemente bi trebalo uzimati i kao preventivu, da jačamo imuni sistem. Tokom epidemije se pokazalo da  vitamini C, D, cink, magnezijum imaju značajn uticaj i na kliničku sliku pacijenta, a veoma bitnu ulogu imaju i za brži oporavak“, dodala je, dr Slađana Jovanović.

Preporuka je da pacijenti veruju, pre svega, izabranim lekarima i da savet potraže od njih, a nikako posredstvom društvnih mreža.

Svi oni koji žele da se vakcinišu  posle preležane korone, savet je da to učine mesec dana nakon potpunog ozdravljenja. Na području grada Bora sada je oko 150 pacijenata zaraženo kovidom 19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *