Epidemija malih boginja u Boru pod kontrolom

0

BOR – Epidemija malih boginja u Boru je proglašena krajem prošle godine. Od tada do danas broj obolelih se nije povećao.

Imamo ukupno devetoro obolelih i četiri laboratorijski potvrđena slučaja, kao i dva odbačena slučaja u kojima nisu ustanovljeni morbili. Samo u ovoj godini imamo jedno obolelo dete koje je importovano iz Beograda gde je bilo na lečenju i donelo infekciju u Bor. Epidemija se drži pod kontrolom i preduzimamo sve mere ali ono što je najbitnije i jedina mera koja daje rezultate jeste vakcinacija“, kaže dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Svi oboleli, među kojima ima i dece i odraslih, se uspešno oporavljaju.

Mi nemamo pacijente koji su životno ugroženi. Imali smo pacijenta – dete ispod godinu dana koje je imalo i druge hronične bolesti, ali je dete sada dobro i bolest je prošla bez komlikacija i posledica. Deca su bila hospitalizovana na Dečijem odeljenju borske bolnice, a stariji pacijenti sa blažim simptomima su bili na kućnom lečenju i u kućnoj izolaciji. Najmlađe obolelo dete je uzrasta četiri meseca, a najstariji oboleli koji je rodom iz Žagubice a na lečenju u Boru, ima 68 godina“, ističe dr Javorka Stankulić

Strah od širenja epidemije i mogućeg oboljevanja najmlađih, rezultirao je povećanim brojem vakcinisane dece.

Verovatno su i roditelji i svi drugi akteri u antivakcinalnoj aferi shvatili da je jedina i sigurna zaštita vakcina, pa se broj vakcinisane dece starosti od godinu dana do 15 meseci, povećao. Iako smo dosta toga uradili, to još uvek nije dovoljno, pogotovu sada kada imamo infekciju u gradu i naravno da svako dete koje ispunjava uslove, odnosno napunilo je godinu dana, treba vakcinisati. Imali smo dosta nevakcinisane dece, čak i u kolektivima, vrtićima, ali je ta slika sada daleko bolja jer je dosta njih dovedeno na vakcinaciju“ dodaje dr Stankulić.

S obzirom na to da su se posle novogodišnjih i božićnih praznika deca vratila u kolektive, moguće je da epidemija u narednom periodu dobije veće razmere.

Bez obzira na povećanje broja vakcinisanih, u odnosu na broj obolelih krajem prošle godine, zbog više kontakata, praznika i nastavka školske godine očekuje se povećanje broja obolelih. S obzirom da smo pooštrili mere nadamo se da nam neće ni jedan slučaj biti neverifikovan“, ističe dr Stankulić.

U slučaju pojave prvih simptoma: malaksalosti, gubitka apetita, glavobolje, visoke temperature, bolova u grlu, suzenja očiju, curenja iz nosa, kašlja i osipa, odmah se treba javiti lekaru.

Dete treba izolovati i odmah potražiti savet lekara, da bi se utvrdilo da li se radi o malim boginjama. Ako ima još dece treba ih skloniti da se ne bi zarazila. Osoba koja boluje od malih boginja je zarazna četiri do pet dana pre i nakon izbijanja ospe, odnosno u rasponu od desetak dana. Kada izbije ospa mi decu odmah sklanjamo, ali dok su vidljivi samo simptomi koji se mogu povezati sa drugom infekcijom, tada se infekcija najviše širi“, kaže dr Javorka Stankulić.

Оd pоčеtkа оktоbrа do danas u Srbiji je rеgistrоvаno 1060 slučајеvа mаlih bоginjа, оd koјih je 500 lаbоrаtоriјski pоtvrđеnо u Tоrlаku, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *