EPS pokreće prinudnu naplatu dugova

BOR – Elektroprivreda Srbije postupak naplate dugova od građana u najvećem broju slučajeva sprovodi opomenama ili prinudnim isključenjem sa mreže. Ova mera uglavnom je dovoljna opomena, jer je električna energija gotovo svima jedna od osnovnih životnih potreba. Ukoliko su dugovanja veća, potrošači se često odlučuju i za mogućnost reprograma duga.

Ipak, procenjuje se da približno 80 hiljada potrošača u Srbiji i posle isključenja ima neizmirene obaveze. Njima će, kažu u EPS-u, iako to nije zakonska obaveza, pre pokretanja postupka prinudne naplate biti poslate opomene. Ako se ni tada ne odazovu i ne plate dug, postupak će preuzeti izvršitelji. Kupci koji posle opomene izmire obaveze izbegavaju troškove izvršenja, koji nisu zanemarljivi. Istovremeno je počela i prinudna naplata od firmi i preduzetnika, kažu u Elektroprivredi Srbije.

U avgustu je podneto oko 300 predloga za izvršenje, a očekuje se u narednim danima pokretanje postupka za oko 15 hiljada kupaca iz ove kategorije

U Komori izvršitelja kažu da sve predmete obrađuju po nalogu EPS, pa od ovog javnog preduzeća zavisi kada će izvršitelji zakucati neplatišama na vrata.

Inače, poslednji i najveći reprogram dugova za električnu energiju bio je pre tri godine, kada je EPS potpisao ugovore sa ukupno 274.220 domaćinstava o otplati računa čiji je ukupan iznos 17,12 milijardi dinara. Građani i firme imale su mogućnost da plate dugove na 12 do 120 rata, što znači da reprogram može da traje i do deset godina. U zavisnosti od toga za koju opciju se odluče, nekima je otpisana i kamata.

Tri godine kasnije, raskinuto je više od 50 hiljada ugovora o reprogramu dugovanja sa korisnicima koji nisu plaćali obaveze na vreme, kažu u EPS-u, a za njih će, kako se očekuje, konačno rešenje biti postupak prinudne naplate posredstvom izvršitelja.

Zbog duga za struju EPS pokreće prinudnu naplatu, 16. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.