„Etno Dame“ u Laznici prepoznatljive po tradicionalnim jelima i ručnim radovima

LAZNICA, ŽAGUBICA – Udruženje „Etno Dame“ u Laznici oformljeno tek pre nekoliko godina, kvalitetom prikazanog na mnogim manifestacijama, pre svega kada je reč o tradicionalnim jelima, ali i veštini izrade ručnih radova privuklo je pažnju javnosti. Sa gotovo svake manifestacije „Etno dame“ se vraćaju sa nagradama i diplomama, a imale su priliku da se prikažu i u inostranstvu.

Osim promocije tradicije i kulture Homolja,  uz nesebičnu podršku Opštine Žagubica Udruženje žena “Etno dame” uz pomoć sličnih udruženja i asocijacija organizuje edukacije u oblasti očuvanja starih zanata, pre svega veza i zlatoveza. Zalažu se da ovaj stari zanat prenesu onima koji su zainteresovani da telefone i tablete zamene koncem i iglom, jer, kažu vez podstiče maštu i smanjuje stres.

Laznica je verovatno jedno od retkih sela gde postoji više udruženja koja čuvaju tradiciju. U “Nezaboravu” i “Etno damama” su nosioci aktivnosti pripadnice nežnijeg pola. A tu su i “Zdravča”, kao i Kulturno-umetničko društvo “Izvor”. Zajedničko je da su svi fokusirani na rad sa decom. Na radionicama školarce uče da vezu, pletu i prave suvenire, koji će posetioce trajno podsećati na njihovo selo. Tradicionalne pesme i igre koje se neguju u folkloru upotpunjuju nameru i napore ovih udruženja da se prošlost sačuva, a tradicija nastavi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.