SRBIJA – Minimalna neto zarada, za ostvareni pun fond časova rada u februaru iznosi 45.528 dinara. Osnovna bruto minimalna zarada, na koju se plaća porez iz zarade i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje na teret zaposlenog, u februaru 2024. godine iznosi 61.380,88 dinara, podsećaju u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Minimalna neto zarada za februar približna je minimalnoj potrošačkoj korpi iz avgusta 2022. godine, ali i ispod praga rizika od siromaštva za tročlanu porodicu iz 2022. godine i praga rizika od siromaštva za četvoročlanu porodicu iz 2020. godine. Prosečno, po članu tročlane porodice dnevno iznosi 523 dinara. To važi za sve životne potrebe: hranu, grejanje, prevoz, obrazovanje, kulturu, odeću, obuću, godišnji odmor…, ističu u savezu.

Vlada Srbije usvojila je prošlog leta odluku o visini minimalne cene rada u 2024. godini, po kojoj je od 1. januara ove godine minimalna zarada uvećana za 17,8 odsto, odnosno sa 230 dinara po radnom času na 271 dinar. Iznos minimalca nije isti svakog meseca, već zavisi od broja radnih sati u konkretnom mesecu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *