BOR  – Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, i ove godine otvorio je vrata ljubiteljima arheološkog filma ostvarenjima sa visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini. Edukativna filmska ostvarenja iz četiri zemlje koja predstavljaju važna otkrića i izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih epoha omogućiće i ove godine, ne samo stručnjacima, nego i svima koje privlače drevne kulture i civilizacije da se upoznaju sa značajnim spomenicima kulture u svetu.

„Naša publika će ukupno moći da vidi 11 ostvarenja iz četiri zemlje. Najviše filmova dolazi iz Italije – ukupno pet, zatim iz Nemačke – tri, iz Srbije – dva i jedan iz Crne Gore.  Ovogodišnji festival otvorio je italijanski film Tajne vode Palerma, o Palermu i o kanalima za vodu koji se nalaze ispod ovog grada“, kaže  Igor Jovanović, v.d. direktora Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Osim nemačkog ostvarenja: Žene vikinga i crnogorskog filma Klesarski eho, prikazanih drugog dana, a trećeg dana na repertoaru su nemački film o putu svile: Tajanstveni Turfan, kao i italijansko ostvarenje Zora Etruraca. Do 23. decembra, publika će moći da vidi još nekoliko domaćih i stranih filmova, a projekcije su radnim danima od 18 časova. 

„U sredu već imamo film: Otkriven grob kraljice Edite, a moći ćemo da se upoznamo i sa drvodeljama i stolarima u bronzanom dobu.  U četvrtak, prikazaćemo filmove: Verona: otvoreni grad, i Ranohrišćanska bazilika kod Bele crkve, a festival zatvaraju dva filma: Silikatno staklo, zvezdano staklo iz libijske pustinje i Purpurni Sirmijum, o današnjoj Sremskoj Mitrovici“, dodaje Igor Jovanović, v.d. direktora Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

12. Festival arheološkog filma u Boru je organizovan u saradnji sa Narodnim muzejom, koji borskom svake godine ustupa filmove prikazane na Međunarodnom festivalu arheološkog filma u Beogradu.

12. Festival arheoloskog filma, 20. decembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *