Festival hrišćanske kulture u Zaječaru od 13. do 21. septembra

ZAJEČAR – Manifestacija koja promoviše duhovne, kulturne i umetničke vrednosti, Festival hrišćanske kulture u Zaječaru, održava se od 13. do 21. septembra. Interesovanje za festival je svake godine sve veće, pa je i program festivala iz godine u godinu bogatiji.

„Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog gospodina Ilariona, održaćemo i 6. Festival hrišćanske kulture. Svečano otvaranje je posvećeno godišnjici rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, pa će u porti Saborne crkve, nakon besede sveštenika nikšićkog Slobodana Jokića, premijerno biti prikazan film „Sv. Vasilije Ostroški – svedok vaskrsenja“, autora i katihete Branislava Ilića. Nakon toga i tribina o filmu i nastup hora iz Nikšića. Narednih dana, na različitim lokacijama u ustanovama kulture grada Zaječara i crkvenoj porti, smenjivaće se predavači, koncertni nastupi, promocije knjiga, izložbe i dramski prikazi, sve do 21.septembra. Završni dan festivala je i slava crkve i grada Zaječara, pa će biti obeležen liturgijskim slavljem sve do večernjeg koncerta Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Radujemo se ovogodišnjem, 6. festivalu jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da ljudi vole da dođu i budu deo ove manifestacije, bilo da učestvuju ili posmatraju, pa ih i ovim putem pozivamo da nam se i ove godine pridruže“, kaže Uroš S. Pamučar, đakon pri Sabornom hramu „Roždestva Presvete Bogorodice“ u Zaječaru.

Sve ustanove kulture u Zaječaru, samoinicijativno će doprineti organizaciji festivala, dati tehničku podršku, prostor, a samim učešćem obogatiće program, sa velikom radošću, napominje Pamučar. Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *