Finansijska podrška za početnike

BOR – Pravo da se prijave na Javni poziv za podsticanje razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovana u Agenciji za privredne registre najranije u prošloj godini. Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 200 miliona dinara.

To važi za sve one koji imaju nameru da počnu da se bave biznisom ili one koji su registrovani od 1. januara 2018. godine pa do danas. Subvencija je do 30 odsto. Minimalni iznos koji može da se traži je 400  hiljada dinara, od toga je 120 hiljada dinara poklon države, a vraća se kredit od 280 hiljada na 3-5 godina sa  kamatnom stopom od 1-2 odsto.  Maksimalan iznos je šest miliona dinara od čega je 1.800.000 poklon države a kredit je 4.200.000 isto na 3-5 godina sa  kamatnom stopom od 1-2 odsto”, kaže Boban Kostandinović, projekt menadžer RARIS-a.

Ulaganja koja se mogu finansirati obuhvataju: dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora;  kupovinu opreme nove ili polovne, ne starije od pet godina; ili trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

“Postoje uslovi ko može da konkuriše, koje delatnosti su podržane, rigorozna je kontrola trošenja sredstava, zato svim zainteresovanim preduzetnicima savetujemo da nas pre podnošenja zahteva kontaktiraju kako bi dobili sve potrebne informacije”, dodaje Boban Kostandinović, projekt menadžer RARIS-a.

Kako je istaknuto prednost će imati zahtevi privrednih subjekata čiji su osnivači prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja po Programu Standardizovanog seta usluga za mala, srednja preduzeća i preduzetnike, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija. Javni poziv je otvoren dok utoška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Konkursna dokumentacija i informacije o svim bitnim elementima i pravilima za učešće u ovom javnom pozivu mogu se preuzeti i sa internet strana Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *