Fiskalni savet: Povećanje penzija i plata nema ekonomsko opravdanje

BOR, SRBIJA – Iako je iz Vlade Republike Srbije najavljeno da postoji mogućnost da se penzije i plate u javnom sektoru povećaju već u oktobru, u fiskalnom savetu se ne slažu sa tim i smatraju da ne postoji ekonomsko opravdanje da se razmatra njihovo povećanje.
U odnosu na mart 2014. fiskalni deficit umanjen je za oko 15 milijardi dinara u 2015. godini, a glavni razlog za ovo poboljšanje je upravo smanjenje rashoda za penzije i zarade u javnom sektoru.
Procena fiskalnog saveta je da bi se, u slučaju da penzije i plate budu povećane ove godine, fiskalni deficit već tokom 2016. praktično vratio na nivo od pre otpočinjanja fiskalne konsolidacije i bilo bi nemoguće zaustavljanje rastuće putanje javnog duga i izbegavanje krize.
Fiskalna kretanja u prva tri meseca 2015. mogu se u načelu oceniti kao zadovoljavajuća. Deficit države u prvom kvartalu je bio veoma nizak i iznosio je 21 milijardu dinara, navodi Fiskalni savet.
Ipak, u fiskalnom savetu kažu da ne postoji ekonomsko opravdanje da se razmatra povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Njihovo umanjenje je ključna mera fiskalne konsolidacije i ubedljivo najvažniji razlog zbog kog se fiskalni deficit uopšte smanjuje u 2015. godini. Druga poboljšanja do kojih dolazi zbog suzbijanja sive ekonomije su sve izvesnija, ali su mnogo manja i ne mogu biti odgovarajuća zamena.
Fiskalni savet je ocenio da već sada postaje izvesno da se kasni u sprovođenju planiranih reformi – javna preduzeća, završetak privatizacije u 2015. godini, racionalizacija broja zaposlenih u budžetskom sektoru uz reformu zdravstva i prosvete, koje bi trebalo da smanjuju deficit i kada se iscrpi efekat umanjenja zarada i penzija.
Zbog toga je svaku eventualnu rezervu koja se ostvari u 2015. godini potrebno sačuvati, jer najveći izazovi trogodišnjeg programa fiskalne konsolidacije zapravo tek predstoji, naglašava Savet.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2p24ml“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *