Nekadašnji fudbaleri Bora, generacija igrača rođenih 1969. i 1970. godine, koja je ostvarila najveći uspeh u istoriji omladinskih selekcija borskog fudbala i, predvođena trenerom Ištvanom Šorbanom, 1984. godine izborila plasman u ondašnju Prvu omladinsku ligu Jugoslavije, ponovo se okupila na gradskom stadionu, u prijateljskom odmeravanju snaga sa aktuelnom seniorskom ekipom Omladinskog fudbalskog kluba Bor.

 „Ideja je potekla od našeg kapitena u Kvalitetnoj omladinskoj ligi, Dragana Sokolova, koji sada živi i radi u inostranstvu. S obzirom na to da su pomalo zaboravljena sva ta dešavanja i sve vezano za taj ulazak u Kvalitetnu omladinsku ligu, on je došao na ideju da okupi tu generaciju, da nas animira, a mislim da ovo dolazi upravo u vreme kada je i našem klubu teško, pa da animiramo malo i te momke i da odigramo ovakvu prijateljsku utakmicu i da se družimo“, kaže Goran Pajkić, kapiten omladinske selekcije FK Bor, koja je 1984. godine izborila plasman u najjači rang takmičenja.

„Ideja se rodila kada sam na internetu video jedan strašan rezultat utakmice. Tim koji se zove Tabane, uz dužno poštovanje, pobedio naš fudbalski klub rezultatom 13:0. Na tabeli naš fudbalski klub poslednji ubedljivo, šest bodova, a Tabane 36. Ja im na tome čestitam, verovatno su zaslužili tu poziciju. Ali, sada kada je najteže, svi mi koji smo prošli kroz klub moramo da se vratimo i da pomognemo. I rečju i delom i kako god znamo i umemo. Ovo je klub svetle tradicije, zaista treba da smo ponosni što smo bili članovi ovog kluba, ovo je najmanje što možemo da uradimo. Ja se iskreno nadam da će ovi momci još žešće trenirati, da će se podići, da ćemo svi zajedno napisati na tribinama „bodovi ostaju ovde“, kao što je nekada davno pisalo, kada smo kao klinci dolazili prvo da gledamo, potom da skupljamo lopte, pa da se takmičimo u juniorskoj konkurenciji, posle omladinskoj i seniorskoj, takođe“, kaže Dragan Sokolov, inicijator odigravanja prijateljske utakmice generacija i kapiten omladinske selekcije Bora u Kvalitetnoj ligi SFRJ.

„Lep je ovaj gest. Od Sokolova je krenulo, kao kapitena. Pokupio je igrače, okupili su se ovde i odigrali utakmicu. Činjenica je da je ovo ta generacija, mogu sigurno da tvrdim da je najbolja generacija. Najuspešnija je i najviše je proslavila borski fudbal“, kaže Ištvan Šorban, trener omladinske selekcije FK Bor iz 1984. godine, a na konstataciju novinara da su ipak danas mladi fudbaleri pokazali više dodaje: „da, sada je njihovo vreme, ali da se utakmica igrala osamdesetih, drugačije bi to izgledalo“.

I nakon utakmice, generacijsko druženje fudbalera koji su još u omladinskoj kategoriji pre više od trideset godina, bili među najboljima u ondašnjoj, velikoj državi, nastavljeno je do kasnih večernjih sati. Podrška sadašnjoj mladoj generaciji fudbalera i te kako je potrebna, ne samo zbog tradicije kluba, već i zbog toga što kvaliteta sigurno ima, ali su okolnosti takve da teško dolazi do izražaja. Nije moguće, kažu, da su stvarno poželjniji klubovi koji ne stvaraju sopstvene igrače, a trenutno su rezultatski uspešniji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *