„Govor gornje Pčinje“

BOR – U organizaciji Zavičajnog udruženja „Pčinja“, u Narodnoj biblioteci u Boru održana je promocija knjige „Govor gornje Pčinje“. Roman autora profesora Tomislava Milkovića sa rečima autentičnog govora pčinjskog kraja predstavila je profesor Vesna Grujić.

To je knjiga sa autentičnim govorom, akcentom, koju nam je dao autor Toma Milković, autor ne samo ove već brojnih drugih knjiga. To je svojevrstan rečnik pojmova, reči od kojih je većina zaboravljena“ kaže Milorad Spasić, predsednik UO „Zavičajnog udruženja Pčinja Bor.

Prema rečima Milorada Spasića u Boru živi 9000 Pčinjana. Njihovu tradiciju okupljanja i negovanja jezika i kulture, pozdravio je i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je prisustvovao promociji knjige.

Večeras je u Boru predstavljena jedna divna knjiga autora Tomislava Milkovića, koja nas podseća na neke zaboravljene reči možda u Boru, ali koje se verovatno i danas izgovaraju u pčinjskom kraju. Veliki broj ljudi je večeras bio prisutan ovde i meni je zaista bilo zadovoljstvo da sa njima sedim i čujem i vidim jedan deo srpske kulture i tradicije koji se ovde neguje“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Nakon promocije, organizovane su izložba slika i humanitarna prodaja knjige u cilju  prikupljanja sredstava za pomoć i lečenje siromašnih sugrađana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *