Grejanje u Boru stabilizovano nakon što su otklonjeni kvarovi

0

BOR-U proteklih desetak dana potrošači u pojedinim delovim Bora nisu imali grejanje ili je ono bilo loše zbog nekoliko većih kvarova u proizvodnom delu Toplane, a i proboja  na distributivnoj mreži. Poslednji veći kvar je otklonjen i grejanje je u celom gradu normalizovano.

Noćas smo imali intevenciju u starom delu grada, kod direkcije. Uspeli smo da otklonimo kvar i od jutros korisnici u ovom delu dobili su grejanje”, rekao je Dragan Veličković, direktor JKP Toplana Bor.

Kvarovi u proizvodnom delu Toplane su daleko ozbiljniji od onih na distributivnoj mreži, a svi oni su, uglavnom, posledica starosti kompletnog sistema. Situacija je, ove sezone, ipak, bila mnogo povoljnija nego prethodnih godina.

“Nismo imali ove sezone toliko proboja kao prethodnih godina jer smo grejali dva meseca kontinuirano I sistem je stabilizovan. Kvarovi u proizvodnji su daleko ozbiljniji, s obzirom na to da se radi o staroj opremi, kotlovima, a bilo je problema I na transportnim sistemima. Jasno je da to treba da se obnavlja kako bismo imali sigurnosti u radu. Na mesec dana od grejne sezone očekujemo da ćemo je, ipak, uspešno privest kraju. Bor mora u većem delu da obnovi distributivnu mrežu, ali da počne I najavljena izgradnja nove toplane”, istakao je Dragan Veličković.

Ozbiljni  problemi u nabavci uglja u borskoj Toplani su počeli da se javljaju već novembra prošle godine. Najpre se nije znalo da li će ga biti dovoljno, zatim su cene skočile kada je proglašena svetska energetska kriza.

“Očekujemo da ćemo ove postojeće rizike uspeti da izbegnemo I da ćemo sezonu uspešno završiti”, zaključio je Dragan Veličković.

Očekivanja su da će potrošnja uglja ove sezone u Boru biti oko 50 hiljada tona, što je na nivou prethodnih godina. Zbog povoljnijih vremenskih uslova, ali i radi uštede uglja, u Toplani je počeo da se primenjuje novi režim grejanja, što znači da se kotlovi gase od 23 do četiri sata ujutru. Ukoliko temperatura bude niža ponovo će se vratiti dvadestčetveročasovni sistem grejanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *