Gužve u Domu zdravlja u Boru

BOR- Gužve u Domu zdravlja u Boru su tokom letnjih meseci nešto manje, ali su prisutne, što i dalje izaziva nezadovoljstvo pacijenata. Jedan od razloga je što još uvek nije upotpunosti zaživela mera zakazivanja kod izabranog lekara i pored aktivnosti koje se preduzimaju .

Koliko god se mi na nivou Doma zdrajlja trudili da uvedemo red i  konačno zaživi mera zakazivanja kod izabranog lekara, to jako loše ide, rekla je zamenik direktora Doma Zdravlja u Boru Slađana Jovanović.

Sa jedne strane su zaista bolesni ljudi koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da čekaju, međutim problem su hronični pacijenti.

.“Oni su dužni po zakonu da 15 dana ranije zakažu pregled, ali još uvek se to teško sprovodi.. Nemoguće je da pacijent istog dana odmah dobije uslugu. Pregled je nešto što se ne čeka, ali govorim o administrativnim poslovima kao što su davanje uputa, prepisivanje terapije, zakazivanje kontrola.To ne može odmah da se uradi,već je neophodno zakazivanje,istakla je Slađana Jovanović.

Takođe, je na svim odeljenjima u Domu zdravlja i dalje  prisutan manjak lekara , a razlozi su sledeći.

Prvo su tu duga bolovanja,a mi ne dobijamo zamenu nego sami lekari rešavaju taj problem.Drugi razlog je odlazak  lekara na specijalizaciju,a on se vodi kao da je na poslu, dodala je Slađana Jovanović.

Problem velikih gužvi može jedino da se reši zapošljavanjem novih lekara i ova profesija bi, zbog specifičnosti, trebalo da ima prioritet. Shvatajući ozbiljnost situacije Opština Bor  je izašla u susret Domu zdravlja i uz njenu  pomoć zaposlena su četiri mlada lekara. Međutim, na taj način rešen je samo problem nedostatka lekara u Hitnoj službi, dok, je u ostalim službama manjak zaposlenih očigledan. To zapošljavanje je u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *