„Hartije od vrednosti u Jugoslaviji“

BOR – U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je izložba  „Hartije od vrednosti u Jugoslaviji“. Autor izložbe Dragan Nikolić je istoričar umetnosti, a kolekcionarstvo mu donosi drugu samostalnu izložbu predmeta iz sopstvene kolekcije koju je prikupljao proteklih godinu dana.

Ovo je moja druga samostalna izložba koju čine primeri  starih novčanica, akcije, menice, zajmovi, bonovi i slično, izdati u nekadašnjoj Jugoslaviji tokom 20. veka. Na novčanicama imamo razne primere primenjene umetnosti. Naglasak je na grafičkim rešenjima koja su primenjivana na tadašnjim vrednosnim papirima, što me je i inspirisalo da u proteklih godinu dana prikupim više od 50 primeraka koje sam prikazao ovom prilikom. Izložba „Hartije od vrednosti u Jugoslaviji“ na neki način predstavlja nastavak prethodne „Svedočanstvo vredosti“ gde sam predstavio odlikovanja i  plakete dodeljivane za radne uspehe i obeležavanje značajnih istorijskih događaja i jubileja “, kaže Dragan Nikolić, autor izložbe.

Vrednost predmeta koje prikuplja, autor smatram svedočanstvom istorije, pa kao kolekcionar teži da te vrednosti sačuva od zaborava i nestanka, a kao istoričar umetnosti smatra da su korisni i za dalje izučavanje. Izložba „Hartije od vrednosti u Jugoslaviji“ biće otvorena do 10. maja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.