Hladne probe nove topionice pri kraju

BOR – Od trenutka kada su zvanično završeni radovi na izrgadnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline prošlo je gotovo dva meseca. U novoj topionici teku poslednje funkcionalne provere instalacija i opreme, a cilj je da kompletna oprema bude spremna i testirana do petog marta kada je najavljeno paljenje nove, fleš smelting peći. U finskoj kompaniji „Ototek“ koja je zadužena za proizvodnju i izgradnju nove peći kažu da su hladne probe veoma složena operacija, u kojoj se proveravaju hiljade komponenti. Od 1.850 petlji koje treba proveriti do sada je završeno 90 odsto. Električna energija je odavno priključena, a počelo je i pojedinačno puštanjem procesnih sistema peći. Završene su hladne i tople probe sistema za sušenje koncentrata i komponente koje su povezane sa njim kao što je sistem za izlazni gas iz sušača i filter koji prečišćava taj izlazni gas pre ispuštanja u atmosferu. Rashladni sistem napravljen od bakarnih cevi napunjen je vodom, puštene su u rad cirkulacione pumpe, a za nekoliko dana biće pušten i rashladni sistem same peći. Planirano je da dvadeset sedmog februara počne i hemijsko čišćenje kotla otpadne toplote u fleš peći.
Petog marta trebalo bi da počne njeno zagrevanje, koje će trajati 21 dan kako bi vatrostalna obloga peći postepeno dostigla radnu temperaturu, a istovremeno će se zagrevati i kotao otpadne toplote iz koga će se parom snabdevati nova energana koja je izgrađena u okviru topionice.
Petog marta počeće i uvođenje koncentrata u parni sušač zatim i u skladišne bunkere za koncentrat u objektu peći, kao deo uhodavanja postrojenja. To u početku neće biti koncentrat za proizvodnju metala, već manje količine kojima će se proveravati sistem transporta, sušenja i linija njegove dopreme, pripreme i doziranja. Po završetku zagrevanja peći, 28. marta, počeće uvođenjem prave količine koncentrata preko transportnog sistema i gorionika za koncentrat. Tada se očekuje i prva anoda iz nove fleš smelting peći, kažu u kompaniji „Ototek“.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hu7vj“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *