Hladno vreme puni čekaonice ispred lekarskih ordinacija

Pored čestih respiratornih infekcija, kako kod dece, tako i odraslih, poslednjih dana hronični bolesnici žale se i na povišen krvni pritisak, koji se, tokom hladnih dana, javlja kao posledica sužavanja krvih sudova. Zbog toga je, u konsultaciji sa lekarom, neophodno korigovati postojeću terapiju.

MAJDANPEK, DONJI MILANOVAC – Višednevna temperatura u minusu uslovila je porast broja obolelih od respiratornih infekacija, kako kod dece, tako i odraslih. Simptomi su slični gripu i u velikom broju slučajeva se uz visoku temperaturu i kašalj javlja i bronhitis, kaže dr Vladica Petrović, lekar u  Zdravstvenoj stanici Donji Milanovac.

Primenom odgovarajuće terapije infekcija brzlo prolazi, a ono što je još karakteristično za ovo hladno i vlažno vreme jesu i izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika, posebno kardiovaskularnih. Naime, usled niskih temperatura sužavaju se krvni sudovi, pa samim tim i pritisak raste, zbog čega je neophodno, isključivo uz konsultaciju sa lekarom, tokom zimskih meseci korigovati hroničnu terapiju“, naglašava dr Petrović.

Osim redovnog uzimanja lekova, savet lekara je  i promena režima ishrane, kao i češći boravak na svežem vazduhu, bez obzira na spoljnu temperaturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.