BOR – Hrišćani širom sveta koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Uskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, obeležen je u borskom Hramu Svetog Velikomučenika Georgija, svečanom liturgijom u prisustvu vernika. Tradicionalno, pročitana je Uskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Porfirija.

Za praznik Hristova vaskrsenja vezan je običaj darivanja farbanim jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, a vaskršnje crveno jaje znači radost. Uz prazničnu trpezu i običaj darivanja jajima, tokom trajanja Vaskrsa, koji hrišćani slave tri dana, pravoslavni vernici pozdravljaju se sa: “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *