I ove godine 100 đaka dobija stipendiju Srbija Ziđin Kopera od 700 dolara

0

Srbija Ziđin Koper je za bolji kvalitet obrazovanja u Borskom okrugu ove godine izdvojila 13 miliona dinara i u 14 škola doprinela boljoj i sadržajnijoj nastavi, kaže direktor ljudskih resursa Huang Džaoju. Plan finansiranja razvoja obrazovanja pod nazivom „Za budućnost“ ne podrazumeva samo godišnji budžet za stipendije u iznosu 70.000 dolara, jer je u obrazovanje na području Bora kompanija dosad uložila više od dva miliona dolara.

BOR – Srbija Ziđin Koper i u novoj školskoj godini nastavlja program stipendiranja učenika završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija u Borskom okrugu. Sa predstavnicima 11 srednjih škola dogovorena je realizacija Ugovora o stipendiranju najboljih đaka u školskoj 2023/2024, pa će jednokratnu stipendiju u iznosu 700 dolara i ove godine dobiti 100 najuspešnijih srednjoškolaca iz Bora, Majdanpeka, Negotina i Kladova.

Kompanija ovim činom nastavlja realizaciju krovnog ugovora o donaciji Ziđina za razvoj obrazovanja, sklopljenog sa Gradskom upravom Grada Bora u maju prošle godine. Ceo projekat vredan je 560.000 dolara i traje osam godina. Planom za dodelu „Ziđin“ stipendija, koji matična kineska korporacija u okviru projekta finansijske pomoći obrazovanju realizuje od 2022. godine, predviđeno je da se do 2029. godine odličnim učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola u Borskom okrugu svake godine dodeli 100 stipendija. Decembra prošle godine „Ziđin“ stipendije dodeljene su prvoj grupi od 100 najboljih učenika, a sada je na red došla druga grupa talentovane dece“, izjavio je direktor ljudskih resursa u Srbija Ziđin Koper Huang Džaoju.

Plan finansiranja razvoja obrazovanja pod nazivom „Za budućnost“ ne podrazumeva samo godišnji budžet za stipendije u iznosu 70.000 dolara, jer je kineski Ziđin u obrazovanje na području Bora dosad uložio više od dva miliona dolara. Bor je prvi u Srbiji uveo besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda, a Ziđin se pobrinuo da i osnovci viših razreda dobiju besplatne knjige.

Srbija Ziđin Koper je za bolji kvalitet obrazovanja u Borskom okrugu ove godine izdvojila 13 miliona dinara. U 14 škola doprinela je boljoj i sadržajnijoj nastavi realizujući brojne projekte, počev od opremanja informatičkih kabineta, preko kupovine multifunkcionalne kompjuterske opreme i renoviranja obrazovnih objekata, do finansiranja raznih školskih aktivnosti“, dodao je Huang Džaoju.

U ime direktora svih srednjih škola u Borskom okrugu direktorka Gimnazije u Boru Miljana Golubović zahvalila se za prvih 100 stipendija i istakla da kompanijska podrška obrazovanju svima mnogo znači.

„Hvala i za sve donacije koje ste nam poklonili sa željom da napredujemo. Znanje je moć, a projekti Srbija Ziđin Koper ovu krilaticu potkrepljuju na najbolji mogući način“, kazala je ona i podsetila na reči velikog američkog naučnika i političara Bendžamina Frenklina, koji je kazao da investicije u znanje donose najbolje kamate.

Kineska korporacija u Boru i Majdanpeku direktno zapošljava blizu osam hiljada radnika, a indirektno više od 10.000 pošto sarađuje sa brojnim lokalnim kompanijama u oblasti inženjerskog projektovanja, građevinarstva, tehničkih usluga. Po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju Borskog okruga.

Srbija Ziđin Koper sprovodi brojne akcije zalažući se za kvalitetnije obrazovanje i bolju budućnost naše dece. Time ujedno pokazuje veliko poštovanje prema svim lokalnim samopravama u Borskom okrugu“, rekao je načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković.

Srbija Ziđin Koper je do sada realizovala 185 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti i zabavnih sadržaja za decu izdvojila 4,5 miliona američkih dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *