I u Boru obeležen Svetski dan nauke

BOR – Svetski dan nauke u Boru je obeležen 9. Festivalom „Timočki naučni tornado“ koji je zbog epidemije korona virusa organizovan online, pa posetioci mogu da pogledaju više od 150 snimljenih prezentacija i eksperimenata u čijem je snimanju učestvovalo 180 učenika borskih osnovnih i srednjih škola i 50 mentora. Ovaj naučni-promotivni skup okupio je 10 institucija u gradu.

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 2002. godine.

Ove godine, na desetogodišnjicu prve proslave Svetskog dana nauke za mir i razvoj, tema događaja je „Nauka za globalnu održivost: povezanost, saradnja, transformacije“. Proslavom se želi istaći da je snažna saradnja međunarodne zajednice, uključujući sve vlade, međunarodne organizacije, građansko društvo, naučne zajednice i privatni sektor, jedini način da se postignu opšti razvoj i održivost.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *