Učenje svi potrebnih koraka koji vode ka stvaranju inovativnog proizvoda ili usluge, bilo da je reč o mladima ili već postojećim privrednicima koji imaju neko inovativno rešenje ili proizvod je suština Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji koje se organizuje već dve decenije. Prezentacija ovog nacionalnog projekta održana je u Boru na Tehničkom fakultetu.

TEHNIČKI FAKULTET, BOR – U amfiteatru Tehničkog fakulteta u Boru održana je prezentacija nacionalnog projekta Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Takmičenje promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja i učesnicima daje podršku, edukativnu i finansijsku. Organizovano je u tri kategorije: realizovane inovacije za timove koji poseduju gotov prototip spreman za tržište ili imaju izgrađeno postrojenje za proizvodnju, potom inovativno selo koji čine timovi, predstavnici sela, kao i u kategoriji inovativne ideje koji čine srednjoškolski i studentski timovi a čija ideja predstavlja unapređenje u odnosu na postojeća rešenja. Na skupu su prezentovani rezultati u prethodnih 19 godina koliko projekat traje kao i informacije za učešće na ovom projektu. Rok za prijavu za realizovane inovacije i inovativno selo je 5. maj ove godine, dok je vreme prijave za inovativnu ideju isteklo.

Ovo što radimo u prethodnih 19 godina ima za cilj da motiviše ljude ma gde da žive u Srbiji, koliko god da imaju godina, bez obzira na nivo obrazovanja da se bave inovacijom. Važno je da ono što ostvare kroz ovo takmičenje iskoriste kako bi ostvarili neki profit da li radom u privatnoj firmi ili pronalaženjem novog posla. To je suština ovog projekta“ istakao je prof. dr Dragan Povrenović, koordinator Takmičenja 2005-2024 sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Prezentacija ovog projekta u Boru organizovana je, između ostalog i da bi se podstaklo inovativno razmišljanje kako pojedinačno, tako i među preduzetnicima s obzirom na to da je ove godine interesovanje javnosti u istočnoj Srbiji za inovativne projekte simbolično, rečeno je. Inače, prva prezentacija projekta kojim se promoviše tehnološka inovacija održana je u Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru, 2004. godine.

Predstavljanje projekta Takmičenja za tehničku inovaciju u Boru organizovali su Tehnički fakultet i Borski upravni okrug.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *