Istina i zablude o Ekološkom omladinskom parku

0

BOR – Povodom iznošenja neistina i širenja ekološke panike među Boranima o projektu izgradnje Ekološkog omladinskog parka na platou ispred Studentskog doma, gradonačelnik Aleksandar Milikić oglasio se saopštenjem za javnost u kojem je podsetio sugrađane na pojedinosti iz projekta čija je realizacija u toku.

Naime, pre samog početka radova na izgradnji jednog ovako značajnog kompleksa podržanog od strane omladine grada Bora, ali i Ministarstva za zaštitu životne sredine koje sa 18 miliona finansira sam projekat, izvršena je izmena idejnog projekta, koja podrazumeva da nijedno stablo koje se nalazi na površini koja je predviđena za omladinski park neće biti posečeno ili ugroženo, a čitav prostor predviđen za park biće bogatiji za 47 novih stabala.

Projektom je predviđeno da šetališne staze strogo prate slobodan prostor između stabala, odnosno da se planirani radovi potpuno prilagode situaciji na terenu, kako se ne bi dovelo u pitanje ni jedno stablo koje se već nalazi u parku. Tako će sve planirane staze za šetnju biti u potpunosti usklađene sa drvoredima, odnosno prolaziti oko stabala, a iste su sa 10 do četiri, smanjene na dimenziju četiri do dva metra širine, kako bi se zaštitila životna sredina i omogućilo korišćenje parka u njegovoj nameni, a da se pre svega, ne ugrozi biljni svet.

Ideja za izgradnju jednog ovakvog kompleksa posvećenog mladima nastala je još 2012.godine kao projekat Kancelarije za mlade tadašnje opštine Bor na konkursu za najbolje idejno rešenje za prostor za okupljanje mladih. Projekat Ekološkog omladinskog parka ima punu podršku borske omladine da mladi u Boru dobiju svoj kutak koji će biti uređen i oplemenjen zelenim sadržajima kako bi se, između ostalog, podigla svest građana da treba da čuvaju sredinu u kojoj žive. Uprkos ovim činjenicama da izgradnja ekološkog parka ne podrazumeva uništavanje stabala, već uključuje sadnju novih sadnica, pojedinci koriste priliku da i ovu pozitivnu i inovativnu ideju iskoriste za ubiranje jeftinih političkih poena.

Poznato je da je uvek bilo lakše kritikovati dobre ideje nego skupiti hrabrost i stvoriti sopstvenu zamisao koja će unaprediti neki od segmenata života ljudi u gradu i selima. Zato, dok dobre ideje sprovodimo u delo, i dalje čekamo da se desi čudo i da pripadnici bivšeg režima vlasti građanima predstave konkretne vizije za bolju budućnost.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *