Istorijska uloga Svetog Save u Narodnoj biblioteci u Boru

Povodom Dana biblioteke, na praznik Savindan, u borskoj biblioteci organizovan je program posvećen kulturno-istorijskoj ulozi Rastka Nemanjića odnosno Svetog Save.

BOR – Povodom Dana biblioteke, na praznik Savindan, u borskoj biblioteci organizovan je program posvećen kulturno-istorijskoj ulozi Rastka Nemanjića odnosno Svetog Save. O novim istorijskim činjenicama koje su srpski istoričari istraživali poslednjih godina u vezi života, rada i uticaja Svetog Save govorila je prof. dr Marija Кoprivica iz Odeljenja istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu, specijalista za prošlost srpskog naroda i crkve u srednjem veku.

Jedna od priča koja je istorijski definitivno osporena je da je Stefana Prvovenčanog krunisao Sveti Sava, što je dugo bilo predmet diskusije među istoričarima, kaže Marija Koprivica i dodaje da je poslednjih decenija podrobnije objašnjena uloga Svetog Save u dobijanju autokefalnosti Srpske crkve i kao načina na koji je kasnije formirao kult Svetosavlja u Srbiji, u doba kraljeva Uroša Prvog, Dragutina i Milutina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.