Ivanjdanski simbol – venčić od poljske trave i cveća

BOR – Ivanjdan je jedan od živopisnih praznika, jer je njegovo obeležje venčić od poljskog bilja i cveća koje samo po sebi nosi sve najlepše boje leta. Žuta Ivanjska trava je osnova venčića, a od sela do sela, gde se ovaj običaj u potpunosti ispoštuje od branja do pletenja, venac se ukrašava raznim cvećem i biljem, gde svaki od ukrasa ima svoju simboliku: klas žita za dobar rod, beli luk za zdravlje, cveće za ljubav i radost u kući. U gradu nije baš praktično izvesti čitavu ceremoniju, ali se na borskoj zelenoj pijaci, savake godine na Ivanjdan može pronaći ivanjski venčić  i čuti neka zanimljiva ptiča o prazniku.

Praznujući Ivanjdan, crkva više insistira na pokajanju radi večnog života, a narod se češće fokusira na  ovozemaljske želje – dobro zdravlje, prijateljstvo i ljubav. Zato i domaćice koje nisu išle u berbu poljskog cveća, ivanjski venčić kupe na pijaci i okite njime kućna vrata. Venčići se čuvaju do narednog Ivanjdana, a bilje se koristi i u ishrani zbog blagotvornog uticaja. Vencima od ivanjskog cveća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke – sredine leta i da se time „ovenčala“.

Među brojnim običajima jedan od zanimljivijih je deo koji su nekada upražnjavale  devojke – na Ivanjdan devojke od poljskih trava ispletu venčiće, propuste ih kroz nedra, pa kroz njih „progleđuju“ seoske momke. Kažu da se momak mora zaljubiti u onu  koja ga kroz taj venac bude pogledala. Da li je to samo legenda ili nešto više, pitanje je, ali nije teško pa vredi pokušati.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *