Izgradnja rudnika omogućava brži razvoj grada Bora

BOR- Meštani  Slatine  na čijoj teritoriji su u toku geološka istraživanja zalihe bakra na lokaciji Čukaru Peki imaju brojne benefite sada, ali  i nakon otvaranja samog rudnika, rečeno je na sastanku predstavnika lokalne samouprave ,kompanije Rakita Eksploreišn, koja rukovodi rudarskim radovima, sa meštanima ovog sela na domak Bora.Između ostalih, to su  prednost prilikom zapošljavanja, ulaganja u infrastrukturu i razvoj sela ,ali i u pomoć u zaštiti životne sredine. Zajedničkim dogovorom rešava se problem otkupne cene zemljišta, jer određen broj meštana i dalje nije zadovoljan ponuđenom.

Meštani Slatine su na sastanku, takođe, izrazili bojazan da će doći do velikog urušavanja zamljišta, kao i šta će biti nakon završetka eksploatacije rudnika.

Da bi se dobilo odobrenje za eksploataciju dužni smo da podnesemo bankarsku garanciju za rekultivaciju terena, što znači da će se sva površinska infrastruktura ukloniti zajedno sa jalovištem. Sve će morati da se vrati u prevashodno stanje, a to propisuje i Zakon o rudarstvu, rekao je Aleksandar Vulović, menadžer za komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje Kompanije Rakita.

Projekat Čukaru Peki je bitan za Republiku Srbiju, od izuzetne važnosti za Bor, ali mora se povesti računa o standardu i potrebama meštana. Rakita je ozbiljna kompanija i radi po svim svetskim standarima, a u pregovorima tokom naredne godine definitvino će se znati metoda eksploatacije rude. Grad Bor je postavio 17 zahteva.

„Između ostalih to su izgradnja železničke pruge, briga o ekološkim standardima ,ispitivanje podzemnih voda, izrada fabrike za preradu otpadnih voda , dakle sve što bio trebalo da dovede do zaštite životne okoline i boljeg standarda svih meštana“, rekao je gradonačelnik Bora.Aleksandar Milikić,

  Kako god se gradio rudnik jeste ekološki izazov, ali za  Bor i njegove žitelje je od izutenog značaja.

Najvažnije je da će biti uvećan su budžet grada ,a samim tim Bor će biti najbogatiji grad u Srbiji“, dodao je Milikić.

 Zajednički sastanak predstavnika grada Bora, Kompanije Rakita sa meštanima Metovnice, jednim od tri sela  na čijem području su u toku istražni radovi, biće održan sutra u deset sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *