Izložba „Priroda Praurije“, rudonosnog brda između dva kopa

MAJDANPEK – „Priroda Praurije“ izložba fotografija autora Periše Živkovića,  koje svedoče o poslednjem delimično sačuvanom rudonosnom brdu ležišta Majdanpek, otvorena je sinoć u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek.

Magistar Periša Živković, inženjer geologije u penziji, ceo svoj radni vek proveo je u Rudniku bakra, istražujući stene i kamenje, a jedan je i od najzaslužnijih za otkrivanje ležišta „Čoka Marin“. Kako je rekao na otvaranju izložbe, koja sadrži fotografije koje svedoče o promenama prirode na Prauriji, nastalih tokom rudarskih aktivnosti, želja mu je bila da objektivom zabeleži poslednje ostatke starih rudarskih radova.

Priroda se na prostoru Majdanpeka nije štedela. Pored rudonosnih ležišta okružila nas je svom svojom lepotom, koju sam ovom izložbom bar delimično želeo da prikažem“, rekao je na otvaranju magistar Periša Živković, koji se nakon odlaska u penziju posvetio čuvanju od zaborava onoga što mnogi koji žive u Majdanpeku nisu ni svesni da se nalazi pored njih, na samo kilometar, dva.

Za Prauriju, inače, arheometalurzi tvrde da se upravo tu rudarilo pre 7400 godina. Na jednoj od fotografija zabeležen je i ostatak granodiorita, stene stare 84 miliona godina.

Svi oni koji su propustili otvaranje izložbe, koja je bila i svojevrsni čas iz geologije, postavku „Priroda Praurije“ mogu pogledati do 31. jula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.