Izložba „SAD-Srbija, 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi“ u borskom Muzeju

0

BOR – Izložba “Sjedinjene američke države – Srbija od 1918. do 2018. godine – diplomatski i kulturni odnosi” koja je pripremana skoro pola godine, pokušaj je da se, sublimira jedan buran vek i osvetle najbitniji detalji u diplomatskoj i kulturnoj relaciji dve zemlje – geografski udaljenih, ekonomski, politički i kulturno asimetričnih, ali povezanih mnogim zajedničkim interesima“. Otvarajući izložbu, ataše za kulturu američke ambasade u Srbiji, Erika Kin istakla je višedecenijsko prijateljstvo dveju zemalja:

Ova izložba je priča o prijateljstvu između dve zemlje, o hrabrosti o ljubavi i humanosti. Ova izložba nas podseća na zajedničku istoriju, koju mi danas u savremenom svetu zaboravljamo. Mi smo bili dobri partneri i tada i sada i to je poenta i suština priče„, rekla je ataše za kulturu američke ambasade u Srbiji, Erika Kin.

Postavku izložbe čine 24 panela, sa istorijsko dokumentarnim podacima, koji predstavljaju najznačajnije detalje diplomatskih i kulturnih odnosa dveju zemalja u jednovekovnom razdoblju. Izložba, kao i prateća digitalna prezentacija deo su projekta autora Bore Dimitrijevića i Miladina Miloševića, koji je ambasada SAD u Beogradu podržala kao jedan od značajnijih u ovoj godini.

Saradnja sa američkom ambasadom u Beogradu je bila dobra. Zapravo da nje nije bilo ne bi bilo ni projekta. Ne treba zaboraviti završava se vek od velikog rata, vek od, ja ću reći, prijateljstva dve zemlje, bili smo saveznici u dva svetska rata i primili smo veliku pomoć od Sjedinjenih Američkih Država i bio je red da se to rezimira kroz jednu ovakvu izložbu. Iako smo imali problem, ja i koautor Miladin Milošević da odaberemo šta ćemo od preko 500 dokumenata i više od 200 fotografija koje smo prvenstveno odabrali, izložiti nadam se da smo uspeli da dočaramo jednovekovno prijateljstvo dve potpuno različite zemlje i da potvrdimo da Srbija, bez ozbira šta ko mislio, u Americi ima prijatelja“,

istakao je autor izložbe Bora Dimitrijević.

Izložba “SAD – Srbija od 1918. do 2018. godine – diplomatski i kulturni odnosi” koju će borska publika moći da pogleda do 4. juna, biće prikazana i u još 14 gradova Srbije. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *