MAJDANPEK – Zbog planskog proširenja površinskog kopa Rudnika bakra Majdanpek i premeštanja državnog puta I B reda 33, saobraćaj na deonici Požarevac – Majdanpek – Negotin preusmeren je na internu saobraćajnicu Debeli Lug – Majdanpek, preko Partizanskog puta. Izmeštanje sada neprohodne deonice, ispod Andezitskog prsta, praktično na samom ulazu u Majdanpek iz pravca Kučeva, predviđeno je samo malo severnije od postojeće deonice u dužini od oko 800 metara i treba da se okonča do 1. novembra.

„Privremeno izmeštanje ovog dela puta je praktično neminovnost kako u Rudniku bakra Majdanpek ne bi došlo do obustave proizvodnje rude. Jednostavno, ja to često ponavljam Majdanpek je bio rudarsko mesto, Majdanpek je danas rudarsko mnesto i Majdanpek će biti rudarsko mesto. Dakle opstanak i budućnost Majdanpeka zavise od opstanka i budućnost Rudnika bakra i mi ovde u lokalnoj samoupravi ni jednog trenutka nismo imali ni trunku dileme oko toga da li je privremeno preusmeravanje ili izmeštanje saobraćaja neophodno ili ne“, kaže predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner.

Rudnik bakra Majdanpek širi površinski kop i težište aktivnosti odnosno eksploataciju sa severnog prebacuje na južni revir. Njihovo povezivanje zahtevalo je izmeštanje brojnih infrastrukturnih objekata.

„Razlog obustave saobraćaja na ovoj deonici i prebacivanje na privremenu deonicu Partizanskog puta je za proširenje površinskog kopa u ovom delu. sadašnjim radovima mi otvaramo tu prvu fazu razvoja površinskog kopa i stvaramo novu perspektivu  za razvoj Rudnika bakra Majdanpek i ove zajednice“, kaže pomoćnik direktora RBM-a za proizvodnju Andrija Marković i dodaje da će saobraćaj i sva infrastruktura biti uspostavljeni do 1. novembra.

U dobrom delu javnosti se previđa ono što zvaničnici podvlače, a to je da je preusmeravanje saobraćaja na Pratizanski put privremeno rešenje koje će potrajati samo dok se ne završi nova trasa sada neprohodne deonice puta ispod Andezitskog prsta tek nešto malo severnije od postojeće i to u dužini od oko 800 metara.

  

 

[iframe width=“600″ height=“450″ src=“https://www.youtube.com/embed/ps-1CcQEWGk“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *