„Jama“ nije zatvorena, Serbia Zijin Copper zaustavila izgradnju ventilacionih okana za rudnik

0

Serbia Zijin Copper je po nalogu rudarske inspekcije obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik „Jama“ i reagovaće u skladu sa predstavkama građana koji žive u blizini mesta gde će se ta okna graditi. Jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A, kompanija je spremna da uloži u to, izjavio generalni direktor Serbia Zijin Copper

Reagujući na predstavke građana, koji žive u blizini mesta gde treba da budu izgrađena nova ventilaciona okna za rudnik „Jama“ u Boru, a i po nalogu nadležne rudarske inspekcije, Serbia Zijin Copper zaustavila je ove pripremne radove. Radovi su obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku Jama nesmetano odvija duboko pod zemljom. Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za ovaj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u Jami, jer ono nikoga ne ugrožava.

Uložili smo, a ulažemo i dalje ogromne napore da otklonimo decenijske probleme koji datiraju iz perioda rada nekadašnjeg RTB-a Bor. Moramo zaštititi od buke porodice koje žive u blizini ventilacionih okana koja treba da budu izgrađena. Ona se postavljaju blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji „od vrata do vrata“ ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi, a da ih ni na koji način ne ugrožava. Ekologija i zdravlje građana naročito su nam važni i zato će poseban akcenat biti na bezbednosti i zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine“, kazao je Jian Ximing, generalni direktor Srbia Zijin Copper.

Ventilaciona okna, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare. Novo servisno okno je odmah pored starog, a tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgrađena iznad gradske Bolnice i u naseljima Kormaroš i Zmajevo. Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Republikom Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona, kažu u Serbia Zijin Copper.

Delegacija Rudnika bakra Bor, u čijem sastavu posluje rudnik „Jama“, već razgovara sa predstavnicima mesnih zajednica, na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja u budućnosti treba da budu izgrađena.

Serbia Zijin Copper je od početka 2019. do kraja 2020. godine u zajednički projekat sa Vladom Republike Srbije investirala oko 700 miliona dolara, od čega je gotovo 75 miliona dolara uloženo u ekologiju i zaštitu na radu. U ove oblasti rada je za 2021-2022. planirano ulaganje dodatnih 20 miliona američkih dolara, kažu u kompaniji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *