JANKOVIĆ: “Romi u doba pandemije još ranjiviji”

ZAJEČAR – Da su Romi u doba pandemije marginalizovani i suočeni sa sve većim problemima u svim segmentima života potvrdila je prilikom posete Zaječaru poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Kao glavne problem Brankica Janković je navela visoku stopu siromaštva, kao i to da mnogi Romi i danas žive bez struje i vode u neformalnim naseljima, što ih u doba pandemije čini dodatno ranjivim.

Kao glavne uzroke siromaštva Romi upravo vide siromaštvo, loš imovinski status i neadekvatan i nedovoljan pristup obrazovanju, ali ohrabrujuće jeste da je 88 procenata učesnika u istraživanju reklo da obrazovanje vidi kao ključno za poboljšanje položaja naših sugrađana Roma.”

Jankovićeva je saglasna da je obrazovanje Roma najvažnije za ostvarivanje položaja u društvu, zbog čega je potrebno još intenzivnije raditi na njihovoj edukaciji i punoj inkluziji u sve segmente života.

Pričamo o tome da smo postigli veliki napredak na polju digitalizacije. Tako je i tako treba da bude, jer mi moramo ići u korak sa celim svetom, ali nikako ne treba da zaboravimo koliko građana nema pristup internetu i digitalnim i inovativnim tehnologijama, a pristup im omogućuje mnogo kvalitetniji život“, zaključila je poverenica.

Miljan Rašić, poverenik za Romska pitanja u Gradskoj upravi Zaječar i predsednik Udruženja Roma Zaječar zahvalio se na poseti i istakao da se u doba pandemije Romi dodatno susreću sa stereotipima i predrasudama zbog kojih teže mogu da nađu posao i da zarade i prežive.

Mi se susrećemo sa sve većom diskriminacijom upravo zbog stereotipa koji se godinama ponavljaju, a to je da su Romi prljavi, da kradu, lažu i sve ono što nam se kači kao epitet i upravo zbog toga hoću da se zahvalim na poseti našoj poverenici jer mi upravo tu instituciju i zapravo sve državne institucije vidimo kao naše ključne saradnike.”

Na sastanku je zaključeno da se problemu siromaštva i socijalne isključenosti mora pristupati kroz zajedničko delovanje svih institucija kako bi Romi bili ravnopravno tretirani i imali jednake mogućnosti da žive i zarade.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *