Javni poziv za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor u prvoj polovini naredne godine

BOR – Vlada Srbije će do kraja marta naredne godine raspisati javni poziv za prikupljanje ponuda za partnerstvo sa Rudarsko topioničarskim basenom Bor rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a prenosi „Blic“. Prema njegovim rečima, do tada će Vlada Srbije definisati i način na koji će u RTB Bor uvesti partnera, jer se još uvek ne zna sa sigurnošću koji će model biti primenjen.

On je za „Blic“ ocenio da će RTB ove godine imati bruto prihod od 300 miliona dolara i dodao da bi, u slučaju da su „Cerovo 2“ i „Cerovo primarno“ otvoreni i razrađeni rudnici, kao i da su prošireni površinski kopovi „Veliki Krivelj“ i „Južni revir“, sa ovom cenom bakra taj prihod iznosio do 700 miliona dolara.

Antić je prilikom ranijih poseta kombinatu bakra rekao da bi za aktiviranje i proširenje rudnika u RTB-u Bor bilo neophodno investirati pola milijarde dolara, od čega bi 400 miliona dolara bilo bi usmereno za otvaranje novih, a preostalih 100 miliona dolara za proširenje postojećih rudnika.

On je tada naglasio da RTB Bor taj novac nema, da država može delimično da pomogne, ali da u otvaranje novih rudnika neće investirati, zbog čega je neophodan strateški partner, a izbor strateškog partnera za RTB Bor definisaće njegova spremnost da investira u razvoj kompanije.

Za strateško partnerstvo sa Rudarsko topioničarskim basenom Bor, prema podacima koji su za sada dostupni, zainteresovano je osam poznatih kompanija, od kojih su pet veoma ozbiljne kompanije: dve kineske, jedna ruska i dve kanadske.

Prema nezvaničnim podacima objavljenim u prethodnih dvadesetak dana u dnevnoj štampi, moguće kompanije koje su pokazale interesovanje za kombinat bakra su ruski UGC, kanadske kompanije ’“Mundoro“ i „Dandi“, kao i kineske korporacije „Čajna pauer“ i „Hunan gold’“.

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/46NHjvXk02U“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.