“Jedna izgubljena istorija” na “Danima knjige” u Boru

0

BOR- Porazne istorijske odluke sakrivene u ideološkim matricama, osam ratova i devet ustava i ustavnih povelja, zajedno sa posledicama ekonomskih i političkih migracija i padom nataliteta, a sve to u samo jednom veku, oblikovalo je višemilionske stvarne i demografske žrtve Srbije koje su je dovele do ruba biološkog opstanka, konstatuje naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju dr Kosta Nikolić u studiji “Jedna izgubljena istorija- Srbija u 20. veku” o kojoj se razgovaralo na tribini u okviru “Dana knjige” u borskoj Narodnoj biblioteci.

“Sve države u čijem smo stvaranju učestvovali pretvarale su se, kako se to kaže, u “otvorenu opciju”, nikada nisu imale definisane granice, niti je bilo jasno koliko će te države da traju. Prošli smo kroz razne oblike ideoloških eksperimenata, od jugoslovenstva do komunizma. Prva jugoslovenska država stvorena je, pre sto godina, na ideološkoj matrici o jednom, “troimenom” narodu, koja kaže da su Srbi, Hrvati i Slovenci jedan narod. A to, mislim, znamo da nije tačno, ali je to bila ideološka matrica na kojoj je građena ta država. A nisu samo poginuli u ratu žrtve. Ljudske žrtve su i nerođena deca. Nisu se rodila zbog smrti muškaraca i žena u najboljem reproduktivnom dobu, najpre muškaraca. Mnogo invalida je ostalo posle svih ratova, koji takođe nisu mogli da rađaju decu, tu su i posledice bede i siromaštva. Nezahvalno je iznositi te podatke, ali globalna brojka je da su stvarne ljudske žrtve Srbije u 20. veku oko 5,4 miliona ljudi, što ne bi izdržala ni Kina, ni druge veće zemlje. Istorija ne poznaje emocije, ona poznaje surovu računicu. Zaključio sam da je budućnost mog naroda potpuno neizvesna zbog svega ovoga, svih tih žrtava i lutanja i voleo bih da grešim. Nadam se da grešim, ali presek nakon sto godina od završetka Prvog svetskog rata, kojim su svi ti procesi otvoreni, porazan je po našu naciju. Moja dužnost kao naučnika i pripadnika kritičke inteligencije jeste  da saopštavam, a ne da to krijem, što je dominantan diskurs u mojoj nauci, nažalost, ali ja ne smem na taj put”, rekao je dr Kosta Nikolić, autor knjige “Jedna izgubljena istorija- Srbija u 20. veku”.

O knjizi, ali i potrebi da se naučna misao kritički suprotstavi sklonosti da sopstvenu istoriju tumačimo kroz mitove, na književnoj večeri u Boru govorili su i Borisav Čeliković, istoričar i urednik edicije “Veliki rat”, kao i zainteresovani Borani. Negovanje kulture pamćenja jedan je od zadataka ovogodišnjeg “Dana knjige” koji se u borskoj biblioteci nastavljaju programima od ponedeljka do četvrtka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *