Jubilarna 50. smotra „Šta znaš o saobraćaju“

BOR – Ulice Bora tokom nedeljnog popodneva osim sunčanog vremena ulepšali su biciklisti, učesnici 50. jubilarnog opštinskog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“. I ove godine učenici pet osnovnih škola nadmetali su se u tri oblasti: poznavanju saobraćajnih propisa, gradskoj vožnji i poligonu spretnosti koji je, kako kažu đaci i najzahtevniji.

Takmičim se od petog razreda, a sada sam sedmi. U petom razredu smo bili treći, a sada ćemo videti. Najteži mi je poligon“, rekla je jedna od takmičarki.

Ja obožavam da vozim bicikl, vozim ga od 4. godine i uopšte volim saobraćaj, a najteže mi je bilo da razumem znake koje policajac pokazuje rukom ili zastavicom“, dodala je druga takmičarka.

Za ovo, među borskim osnovcima i te kako popularno takmičenje, pripreme traju tokom cele godine, a u savladavanju gradiva i vožnje, pomažu im nastavnici tehničkog.

Radi se test na različitim nivoima, kategorije A,B i C koji dobijamo od AMSS-a. Đacima je dostupan i internet pa tako rade testove kao i na saobraćajnoj sekciji. Što se praktičnog dela tiče koristimo lepo vreme tokom jeseni i proleća, svaka škola ima dvorište gde može da iscrta ovaj poligon. Dogovaramo se, to radimo naizmenično i tako đaci vežbaju. Sve ostalo zavisi od njih samih“, istakla je Irena Radonjić nastavnik tehnike i tehnologije u OŠ „Dušan Radović“ Bor.

Domaćin smotre „Šta znaš o saobraćaju“, koja je iz godine u godinu sve masovnija i ovog puta je bila borska osnovna škola „Vuk Karadžić“.

U saradnji sa Auto moto savezom, Policijskom upravom, Lokalnom samoupravom organizovali smo takmičenje u poznavanju- propisa u saobraćaju, praktične primene tih propisa i na kraju poligona spretnosti. Iz četiri gradske i jedne seoske osnovne škole učestvovalo je 80 đaka. Ovo takmičenje je izuzetno značajno, đaci ga zaista vole, a motivišu ih i vredne nagrade. I ove godine gradska uprava Bora je obezbedila tri bicikle za tri najuspešnija takmičara“, kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Ivana Pajkić.

Nakon opštinskog po četiri najuspešnija dečaka i devojčice iz B i C grupe takmičenje će nastaviti dalje na okružnoj smotri koja će biti održana u Negotinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *