BOR – U Kabinetu za endoskopije Opšte bolnice u Boru prošle godine je urađeno više od 1100 endoskopskih pregleda, od toga je bilo 554 gastroskopija i 556 kolonoskopija. Broj pacijenata koji imaju problemima sa probavnim traktom i sa samim procesom varenja hrane, se iz godine u godinu povećava, pa su dijagnostičke endoskopske procedure postale „zlatni standard“ u dijagnostici oboljenja probavnog trakta. Ove procedure pružaju široke mogućnosti za vizualizaciju sluzokože organa za varenje i na taj način se uočavaju patološke promene kao što su čir, polipi, upalne bolesti i tumori. Pored toga u Kabinetu endoskopije u Boru rade se i polipektomije, odnosno uklanjanje polipa na debelom crevu.

„Kabinet za endoskopije u Boru je formiran 1995. godine kao organizacioni blok u Opštoj bolnici u Boru. Kabinet ima dugu tradiciju i ovde su se endoskopski pregledi radili još 1991. godine. Danas u Kabinetu rade 3 hirurga i jedan internista“, kaže dr Goran Joksimović, opšti hirurg Opšte bolnice u Boru.

„Dijagnostičke endoskopske procedure su danas „zlatni standard“ u dijagnostici probavnog trakta. Ove procedure pružaju široke mogućnosti za vizualizaciju sluzokože organa za varenje, uočavanja patoloških promena kao što su čir, polipi, upalne bolesti i tumori. Pored toga ove procedure se koriste i u terapijske svrhe kao što je uklanjanje polipa na debelom crevu na primer“, ističe dr Goran Joksimović i dodaje :

„Endoskopske procedure se u Opštoj bolnici u Boru izvode na najsavremenijoj opremi koja omogućava mnogo jasniju vizualizaciju patoloških promena u odnosu na klasične endoskopske instrumente. A što se tiče pacijenata oni nam dolaze iz svih gradova borskog okruga, ali sve više i iz Zaječara i Knjaževca“.

Pored pacijenata iz borske opštine i gradova borskog okruga u Kabinet za endoskopije Opšte bolnice u Boru sve više dolaze i pacijenti iz Zaječara i Knjaževca.

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/YVHUgh59bYE“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.