Kada početi rezidbu vinograda?

ZAJEČAR – Svaki vinograd ima specifične uslove gajenja i svaki vinogradar osluškuje vremenske prilike i kondiciju svojih čokota, pa se na osnovu toga odluči da li će krajem decembra i početkom januara vršiti rezidbu ili će sačekati Svetog Trifuna, kada se već stotinama godina rezidba tradicionalno i obavlja. Stručnjaci, međutim ističu da početak rezidbe zavisi i od vrste loze.

Za razliku od vinove loze, zimsko orezivanje voća je već trebalo da počne, jer mora da bude završeno pre početka vegetacije. Topli dani za nama bili su idealna prilika za početak tog posla. S druge strane, voćari su bili zabrinuti da visoka temperatura ne pokrene vegetaciju. Mihajlo Žikić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSS „Agroznanje“ Zaječar kaže da se voće trenutno nalazi u stanju dubokog mirovanja i visoka temperatura za ovo doba godine prethodnih dana nije izazvala prevremenu vegetaciju.

Vinogradari ipak kažu da „valja“ da se na današnji praznik poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Zbog ovog običaja, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Zarezoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *