Kako najpametnije iskoristiti raspust?

BOR – Drugi deo zimskog raspusta, kog su školarci željno iščekivali je počeo i treba ga iskoristiti na najbolji mogući način. Đaci koji su uspešno završili prvo polugodište moćiće tokom raspusta više da odmaraju, dok bi učenici koji nisu dobro savladali određene predmete, deo slobodnog vremena, trebalo da usmere i na obnavljanje gradiva.

Završetkom prvog polugodišta počeo je zimski raspust u trajanju od dve nedelje. To zapravo i nije raspust na koji su malo stariji učenici navikli, kada je kalendar rada osnovnih škola bio malo drugačiji, no svakako se treba pridržavati onih smernica koje su važile i za duže raspuste kakav je letnji raspust. Ono što jeste bitno to je da đaci iskoriste vreme koje imaju  da nauče ono što su propustili, ono što im možda nedostaje u znanju koje su stekli u prvom polugodištu, ali takođe đaci koji imaju dobar uspeh treba da rade na svojim radnim navikama kako bi ih održavali tokom raspusta. Bilo bi poželjno da svako dete dnevno uradi jedan deo domaćeg zadatka, pošto nastavnici i učitelji daju određene domaće zadatke i preko raspusta baš zbog održavanja radnih navika, kako ne bi došli u situaciju da učimo kampanjski nekoliko dana pre završetka raspusta“ kaže Irena Rančić, pedagog u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Boru.

Deci raspust dobro dođe, ali treba voditi računa da ne provode previše vremena ispred kompjutera, već ih treba uputiti na igranje i druženje, kako bi kvalitetnije iskoristili slobodno vreme.

Ono što je takođe važno jeste da zimsko idilično vreme provedemo napolju na snegu, u zimskim aktivnostima, a tu su i sportovi koje ne treba zapostaviti. Ne treba raspust provesti kod kuće uz televiziju i uz kompjuter. Zna se koje je određeno vreme za gledanje TV programa, igranje igrica. Trebalo bi da se zna i koje je vreme za učenje, bez obzira što smo na raspustu, ali i koje je vreme za fizičke aktivnosti“ kaže Irena Rančić, pedagog u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Boru.

Pred kraj raspusta, đaci bi trebalo da se podsete pređenog gradiva, kako bi lakše pratili nastavu u drugom polugodištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *