Katarina Sikiruš, olimpijska nada Srbije u streličarstvu

0

BOR, SRBIJA – Sa manje od hiljadu registrovanih, ali svega 200 redovnih učesnika državnih takmičenja, streličarski sport Srbije ipak je u velikom zamahu. Pre svega zahvaljujući ozbiljnom radu koji donosi značajne rezultatske pomake. Najperspektivnija među juniorkama, višestruka državna rekorderka i prvakinja i šesta na svetskom kupu u Francuskoj, Katarina Sikiruš iz Streličarskog kluba Knez Lazar u Petrovcu na Mlavi, pokušava da dostigne i najvažniji cilj karijere, da bude prva predstavnica Srbije u ovom sportu na Olimpijskim igrama, po mogućstvu već 2020. godine, u Tokiju.

„Veoma je teško sve da se postigne. I škola, posebno jer sam sada u četvrtoj godini, pa se spremam i za fakultet. Plus treninzi. Imam tri treninga dnevno i mnogo mi je teško da sve uklopim. Ali, naravno, volim to i mogu to da izdržim. Velike su ambicije i mnogo ljudi očekuje od mene velike stvari. Naravno, to želim i ja, ali pritisak samo ja sebi stvaram ako razmišljam o tome. Tako da ja samo guram napred i to je to“, rekla je Katarina Sikiruš u izjavi za RTV Bor i dodala je da je dobar stimulans i njen rezultat sa Svetskog kupa u Nimu, u Francuskoj, jer je mnogo dobrih strelaca ostalo i bez plasmana, s obzirom na to da nisu uspeli da dostignu mesto među 20 najboljih.

„Još uvek za Olimpijske igre u Tokiju predstoji ogromno treniranje i ogromna borba. Naredne dve godine Katarina će pokušati da izbori kvotu na 70 metara, pošto je olimpijska runda na toj distanci u streličarstvu. I ako uspe da osvoji tu kvotu, onda će do 2020. godine pokušati da uđe među 65 najboljih streličarki na svetu kako bi učestvovala na Olimpijadi. To je još jedna specifičnost olimpijskog streličarstva, jer mesta ima samo za po 65 najboljih takmičara i takmičarki na svetu“, rekao je Srđan Ilić, trener i predsednik Streljačkog kluba „Knez Lazar“ u Petrovcu na Mlavi.

Razvoju streličarskog sporta Srbije pogoduju i nova zakonska rešenja, koja su nedavno jasno razdvojila sportsku opremu od oružja, pa su uslovi za nabavku opreme značajno bolji. A i cena više nije preveliki problem, jer na tržište stiže sve kvalitetnija i još jeftinija roba. Mada, Katarinina oprema sa kojom je stigla i do najvrednijeg međunarodnog rezultata i dalje je višestruko jeftinija od one sa kojom nastupa njena konkurencija u odmeravanju najboljih streličara sveta. Sve po onoj Njegoševoj: boj ipak ne bije svetlo oružje, biće da je najvažnije srce junaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *