Katolički vernici danas slave Uskrs

SRBIJA – Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Katolički običaji vezani za Uskrs počinju već Pepelnicom (Čista sreda) kada počinje post, koji povezuje zimsko i prolećno vreme i traje sve do Uskrsa. Na Uskrs je običaj u mnogim krajevima da se hrana, koja će se jesti na praznik, nosi na blagoslov, što lepše i bogatije ukrasi sto i pripremi što više raznovrsne hrane. Uskršnja svetkovina počinje nakon jutarnje mise. Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje. Prvo jaje koje se skuva obično se farba crvenom bojom, koja je simbol Hristove krvi, i čuva se tokom cele godine kao Čuvarkuća.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je obraćajući se vernicima u uskršnoj poslanici rekao da, radi boljeg razumevanja, crkva ne obeležava Uskrs, već aktualizuje čitavu istoriju spasenja.

Poželeo bih svima srećno i blagosloveno uskršnje slavlje. Snagom svog i Božijeg svetog duha prebrazimo sebe u Božije sinove i kćeri. Uskrsli Gospod je prisutan među nama, u crkvi, po svojoj stvaralačkoj reči i po svojim svetim tajnama i sakramentima. Pristupimo mu braćo i sestre punom verom i punim pouzdanjem. S verom u Boga, uz pozdrav Hristos je uskrnsuo, vaistinu je uskrsnuo!“ poručio je Hočevar u uskršnjoj poslanici.

Uskršnje slavlje se završava Belom nedeljom- prvom nedeljom posle Uskrsa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *