Književno veče sa mladim borskim pesnicima

0

U programu obeležavanje Dana knjige u Boru, između ostalih svoje stvaralaštvo predstavili su mladi zavičajni pesnici Jelena Trajković i Lazar Begović. Njihove zbirke pesama sa protivrečnim naslovima, prema rečima recenzenata ukazuju na ključne komponente savremenog omladinskog doživljaja sveta – na iskustva katastrofičnosti i haotičnosti, naspram kojih opstaju i potreba i potraga za lepotom, redom i etikom.

BOR – U okviru ovogodišnjih Dana knjige u borskoj Narodnoj biblioteci predstavljeni su prvenci mladih zavičajnih pesnika Jelene Trajković i Lazara Begovića, zbirke pesama „Prelepa katastrofa“ i „Poetika haosa“. Knjiga pesama „Prelepa katastrofa“ Jelene Trajković je najpre hvalospev ljubavi, ali autorka svojim stihovima traži odgovore na zbivanja, nemire i snove u svom vremenu odnosno opisuje univerzalne teme.

Knjiga je nastala spontano. Svoje pesme sam beležila u jednoj svesci i za kratko vreme se nakupilo za celu knjigu. Pesme su pretežno ljubavne, a iz konteksta bih izdvojila naslove „Beg“ i „Krajevi„, rekla je Jelena Trajković, autorka zbirke pesama  „Prelepa katastrofa“.

U „Poetici haosa“, Lazarevi stihovi su puni nedoumica i pitanja, ali mnogo i otkrivaju. Otkrivaju čežnju i želju za slobodom, za iskrenim pogledima i za ljubavlju. Pesnik se takođe osvrće na današnje društvo koje je zagazilo u nemoral, otuđenost i sebičnost, a ljudskosti je sve manje.

Poetika haosa je nastala iz mog kreativnog haosa. Svoje životno iskustvo sam poželeo da izrazim stihovima. Moja osećanja, misli, neka pitanja koja postavljam su stihovima prosto našla put do čitalaca„, napomenuo je autor zbirke Lazar Begović.

U programu obeležavanja Dana knjige naredni gost borske biblioteke, u sredu, 29. maja od 19 sati biće Zoran Penevski, strip-scenarista, romanopisac i pripovedač.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *