Koliko koštaju kućni poslovi?

BOR – Plaćanje računa, odlazak u kupovinu namirnica, vraćanje knjiga u biblioteku, odvođenje i dovođenje dece iz vrtića i škole,  samo su neke od brojnih  aktivnosti na koje ostali članovi porodice često zaboravljaju ili za njih nemaju vremena, pa najčešće padnu na majku. Zaposlene majke imaju mnogo više posla od ostalih društvenih grupa i one u proseku, pored redovnih 40 radnih sati nedeljno,  imaju dodatnih 60 sati posla  u domaćinstvu i oko porodice. Majke su motor pororodice i one su te koje organizuju slobodno vreme njenim članovima, ali neretko, nemaju za sebe nijedan slobodan dan u nedelji. Iako često, muževi i očevi, bake i deke uskoče da pomognu, to je nedovoljno te tako, veći deo obaveza ostaje na supruzi i majci. S druge strane, postoje mnoge privatne  agencije za pomoć u kući, poput čišćenja, pranja, peglanja, kuvanja, čuvanja dece, ali su njihove usluge, neretko nedostupne jer koštaju mnogo. Primera radi, ako angažujete ženu za čišćenje kuće, njene usluge će stajati od 300 dinara po satu, pa naviše, u zavisnosti od težine i obima poslova. Dadilje svoje angažovanje naplaćuju mesečno od 12 do 20 hilhada dinara. Kada sve to stavimo na papir, kućni poslovi, u proseku koštaju između 30 i 40 hiljada mesečno.

Da ne zaboravimo, vaspitanje dece je najteži i najodgovorniji posao na svetu i ne spada u onih pomenutih 60 sati nedeljno. Ono traje 24 časa dnevno sedam dana u nedelji i nema cenu.

I zato, dragi muževi i očevi, kada sledeći put dođete iscrpljeni s posla i ne zateknete urednu kuću ili na vreme postavljen sto, razmislite, da li bi i najmanja primedba bila na mestu, i da li bi ste se makar na jedan dan menjali sa svojom partnerkom?!?!?!

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x43wfnx“ allowfullscreen ]
Koliko koštaju kućni poslovi?, 12… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.