Konkurs za energetsku efikasnost

BOR – Članovi Gradskog veća u Boru su na sednici dali saglasnost na predlog odluke o raspisivanju javnog konkursa za građane za sufinansiranje mera energetske sanacije privatnih kuća, stanova i stambenih zgrada. Program obuhvata šest mera: zamenu stolarije, izolaciju fasade, termičko oblaganje tavanice i ispodkrovnog pokrivača, nabavku kotla na prirodni gas ili bio masu, zamenu kompletne mreže cevi i radijatora, kao i ugradnju toplotnih pumpi sa pratećom instalacijom. Ukupan iznos subvencija za ovo mere je 18 miliona dinara. Sredstva se izdvajaju polovično iz republičkog i iz gradskog budžeta, a ostatak finansiraju građani.

Svaka mera ima maksimalni iznos sredstava. Potrebno je da je podnosilac prijave vlasnik objekta. a ukoliko ih ima više saglasnost svih. Ukoliko osoba nije vlasnik objekta potrebno je da ima prijavljeno prebivalište na adresi i saglasnost vlasnika. Mere se odnose isključivo na stambeni objekat, a minimalna potrošnja električne energije za poslednji mesec mora biti veća od 30 kilovat-časova. Kriterijumi za izbor objekta su izgled spoljašnje stolarije i fasade, postojeći način grejanja, zauzetost površine odnosno broj korisnika stambenog objekta, kao i da li je vlasnik koristio ovu vrstu subvencija u prethodnoj godini. Komisija će obaviti bodovanje svih prijava. Obilaskom objekta utvrdiće se relevantnost prijavljenih podataka. Nakon formiranja preliminarne liste prihvaćenih prijava, potpisivaće se trojni ugovori između građana, Grada Bora i firmi, izvođača radova“ naglasio je član Gradskog veća u Boru Igor Janković.

U pratećoj dokumentaciji za prijavu je i lista preduzeća koja će obavljati ovaj posao. Građani će biti u prilici da izaberu izvođača, a na osnovu njihove profakture biće formirana konačna lista izvođača koja će biti jedinstvena za svaku od mera energetske sanacije.

Kako bi omogućili većem broju građana da iskoriste priliku da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova, nadležni u Gradu Boru najavili su veći iznos sredstva za ove mere u narednoj godini.

Konkurs će biti otvoren od 15.avgusta do 14. seprembra. Konkursnu dokumentaciju građani mogu preuzeti sa sajta Grada Bora ili lično u kancelariji broj 60 Gradske uprave. Prijave se podnose na pisarnici ili poštom na adresu Gradske uprave Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.