Konkurs za sport do kraja nedelje

BOR – Navodi u nekim medijima da će Omladinski fudbalski klub Bor biti ugašen, prema rečima člana Opštinskog veća zaduženog za sport, Marka Nikolovskog, nisu tačni, a lokalna smaouprava ima želju da pomogne i ovom klubu. Naime, Javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata u oblasti sporta za prvu polovinu 2016. godine, lokalna samouprava u Boru trebalo bi da raspiše do kraja ove nedelje, kada iz Odeljenja za finansije stigne izveštaj o tome koji klubovi i organizacije  imaju pravo da konkurišu. Račun Omladinskog fudbalskog kluba Bor je u blokadi, pa dok se problem ne reši sredstva ne mogu biti uplaćena. Klub je i u prošlom konkursnom roku imao ovaj problem, a sredstva nakon deblokade računa, prema oceni Nikolovskog, nisu adekvatno raspoređena.

„Onog trenutka kada je njima račun odblokiran lokalna samouprava im je prebacila novac. Pre toga to nikako nismo mogli da uradimo zbog Zakona o sportu i na osnovu člana 118 u kome se kaže da nosilac programa neće biti sufinansiran ukoliko mu je račun u blokadi. Na njihov račun prebacili smo milion i 600 hiljada dinara, a prema nezvaničnim saznanjima, više od šest stotina hiljada pravdano je na kontu ishrane. Blokada je glasila na ime prevoza, a osim toga imali su i troškove za sudije, delegate, kotizacije. Smatram da je trebalo drugačije postupiti sa novcem lokalne samouprave jer im je račun ponovo u blokadi, a ide novi konkurski rok januar – jun 2016. godine. Po zakonu oni opet ne mogu dobiti sredstva do deblokade. Imaju pravo da konkurišu, biće bodovani ali će novac dobiti tek kada račun bude odlokiran“, istakao je Marko Nikolovski, član Opštinskog veća zadužen za sport.

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Bor odbornici su usvojili i Program za razvoj sporta u Opštini Bor do 2018. godine. Osim poboljšanja uslova za razvoj sporta, cilj Programa jeste i kontrola stručnog kadra za rad sa decom, kao i razvoj vrhunskog sporta.

„Ovaj dokument je od vitalnog značaja za Opštinu Bor. Definisali smo prioritete, najvažnije je bilo da uradimo analizu trenutnog stanja i definišemo probleme koji se kod nas javljaju u sportu. Prvenstveno se mora poboljšati infrastruktura, a drugo, moramo obratiti pažnju na stručnost kadra koji radi sa decom. Nadamo se da ćemo u narednom periodu otkloniti nedostatke koji su nam sada poznati. Osim školskog sporta, sporta žena, osoba sa invaliditetom i rekreativnog sporta, odlučili smo da više podržimo i vrhunski sport. Rezultati pokazuju da oni u potpunosti opravdavaju sredstva koje lokalna samouprava za njih odvaja, pa mislim da bi trebalo dodatnu pažnju posvetiti upravo ovim sportistima“, dodao je Nikolovski.

Iz budžeta Opštine Bor za prvu polovinu ove godine za sport je izvojeno  18 miliona dinara, od kojih će 16 i po miliona biti raspoređeno klubovima i organizacijama po redovnom konkursu, a milion i po opredeljeno je za razvoj vrhunskog sporta.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3v5t4t“ allowfullscreen ]
Konkurs za sport do kraja nedelje, 01… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *