Kontrola kvaliteta vazduha u Boru

BOR – Program kontrole kvaliteta vazduha na području grada Bora je uspostavljen u lokalnoj mreži mernih mesta. Pokriva teritoriju koja nije obuhvaćena državnom mrežom kontrole. Koncentracija sumpordioksida se kontroliše na dva merna mesta, na Tehničkom fakultetu i kod Jugopetrola i to svakodnevno, tokom celog dana. Proverava se i koncentracija suspendovanih čestica veličine pm10, takođe, 24 sata, svakodnevno odnosno njihov sadržaj na olovo, arsen, kadmijum i nikl.

Ovi parametri se prate na mernom mestu Jugopetrol, Krivelj, a nova merna mesta su Oštrelj i Brezonik. Nova merna mesta su uvedena na zahtev meštana ovih naselja. Programom se prati i koncentracija ukupnih taložnih materija sa analizom sadržaja na olovo, arsen, kadmijum i nikl. One se kontrolišu u Brestovcu i u Metovnici u zoni utacaja rudnika „Čukaru Peki“, kao i kod Šumske sekcije u gradu, u Krivelju, Oštrelju i kod gradske bolnice“ naglasila je Ljiljana Lekić iz Kancelarije za zaštitu životne sredine Grada Bora.

Za merenje kvaliteta vazduha u gradu iz lokalnog budžeta u ovoj godini izdvojeno je 3 miliona tri stotine hiljada dinara. Rezultati merenja se dostavljaju kao mesečni izveštaji republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine i resornom ministarstvu. Dostupni su na web stranici Grada Bora, a dostavljaju se i lokalnim medijima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *