Kontrola sanitarne inspekcije: Deset odsto objekata neispravno

BOR, ZAJEČAR – U letnjim mesecima, zbog visoke spoljne temperature, u objektima koji se bave prodajom hrane, povećava se rizik od pojave bakterija. Kako bi sprečili probleme, republički sanitarni inspektori pojačano kontrolišu  objekte prvog stepena rizika, odnosno proizvodne kuhinje, školske i predškolske objekti, bolnice i objekti brze hrane, posebno u blizini škola.

Od početka godine u Borskom okrugu kontrolisano je gotovo tri stotine objekata.

„Bitno je da smo završili kontrolu objekata prvog stepena rizika. U Borskom okrugu proverili smo 280 objekata i u prvom polugodištu napisali 28 mandatnih kazni. Uglavnom je problem sa lošom higijenom objekata i zaposlenih. takođe pokrenuto je 11 prekršajnih postupaka, jer lica koja su radila sa hranom nisu imala sanitarnu knjižicu“ – kaže  Bistrica Mihailović Petrović, šef Odseka za sanitarni nadzor Zaječar.

Slična situacija je i u Zaječarskom okrugu. Kontrolisan je nešto manji broj objekata, a problema je bilo i u zdravstvenim ustanovama.

„U Zaječarskom okrugu je kontrolisano 150 objekata i izrečeno je 34  mandatnih kazni. Imali smo ozbiljniji problem u zaječarskoj bolnici, na odeljenju pedijatrije, gde su se pojavile podzemne vode, zbog čega smo zabranili upotrebu prostorija, jer je postojala opasnost i po pacijente i po zaposlene.“ – naglašava Bistrica Mihailović Petrović.

Veliki problem je manjak inspektora. U Republičkoj sanitarnoj inspekciji trenutno rade tri inspektora od kojih je jedan šef odeljenja. Po sistematizaciji potrebno je pet inspektora, a u nadležnom ministarstvu u toku je konkurs, kako bi se popunio broj ljudi i pojačao inspekcijski nadzor, naglašavaju u Odseku za sanitarni nadzor.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x307z3w“ allowfullscreen ]
Kontrola sanitarne inspekcije: Deset odsto… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.